Poznato koliko bi trebala iznositi jednokratna pomoć za penzionere u FBiH

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Poznato je koliko bi trebala iznositi jednokratna naknada za penzionere u Federaciji Bosne i Hercegovine, a što je jedan od uslova Saveza udruženja penzionera FBiH.

FBIH, 30. septembra – Naime, ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić (NiP) je potvrdio za Klix.ba da bi oni s penzijom do 1.000 KM trebali dobiti 200 KM dok bi oni s penzijom iznad 1.000 KM trebali dobiti 100 KM.

Napomenuo je je potrebno izvršiti rebalans budžeta, kojim će se osigurati ove naknade, a očekuje da će se taj rebalans dogoditi do kraja sljedećeg mjeseca. Od rebalansa ovisi koliko će te naknade u konačnici iznositi, ali bi to trebao biti navedeni iznos.

Podsjećamo, entitetske vlasti i predstavnici penzioneri su ranije ovaj mjesec imali sastanak, na kojem su zahtjevi penzionera djelimično ispunjeni. Tom prilikom je dogovoreno da penzioneri dobiju jednokratnu naknadu te da se osigura milion KM za njihovo banjsko liječenje.

Vlasti nisu prihvatile vanredno usklađivanje, rast penzija, a kao razlog za to je navedeno što je budžet FBiH u deficitu.

Savez udruženja penzionera traži i to da se penzije usklađuju s rastom prosječne plate, a ne s rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), kako je to trenutno slučaj. Osim s BDP-om, penzije se trenutno usklađuju i s rastom potrošačkih cijena.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare