Hoćemo li preko Une? – filmska priča za vječnost!

Dodaj komentar
3 min. čitanja

Gradonačelnik Armin Halitović danas se sastao s predstavnicima boračkih udruženja našeg grada, organizacionim timom nove filmske projekcije o Slavnoj 511., koja će se snimati na području našeg grada sa renomiranim producentom i filmskim stvaraocem Avdom Huseinovićem i njegovim timom. Ova ratna filmska projekcija će pričati inspirativnu priču o legendarnoj 511. Slavnoj brigadi i hrabrim vojnicima, pripadnicima najslavnije od svih slavnih, koji su se borili za povratak kući i koji su na koncu, doveli nas u našu Bosansku Krupu.

Na inicijativu gradonačelnika Halitovića priča o projekciji ovog filma započela je u julu mjesecu, a svoje prve korake upravo će započeti ove subote, kad će predstavnici boračkih udruženja, vojni i civilni sudionici ratnih dešavanja, u temelje našeg postojana ispričati istinu o najtežim trenucima našeg grada, ali i hrabrosti i istrajnosti naše brigade koja nas je dovela kući.

“Dugujemo ovo našim herojima, pripadnicima 511. Slavne, jednu vječnu priču koja će ostati u amanet. Dugujemo hrabrim muškarcima i ženama koji su se borili za naš grad, ali i budućim generacijama, da ispričamo priču o hrabrosti i istrajnosti koja nas je vratila kući. To je prilika da Bosanska Krupa podijeli svoju istinu sa svijetom i da osigura da se žrtve nikada ne zaborave, a da ova priča bude vječna’’ – ističe gradonačelnik Halitović

Film će prikazati autentična ratišta i ključne lokacije na području Bosanske Krupe, gdje su se odigrale neke od najžešćih i najvažnijih bitaka. Sa fokusom na hrabrost, otpornost i nesalomljiv duh kako vojnika tako i građana Bosanske Krupe, film će odraziti našu ogromnu želju da se vratimo kući – cilj koji su postigli nakon 1244 duga dana, kada je naša 511.Slavna, u sadejstvu sa 503. Slavnom i 505.viteškom, odradila svoju moralnu i vojničku dužnost, oslobodila Bosansku Krupu i vratila nas kući.

Predstojeći susret s Huseinovićem ove subote ući će dublje u kreativne procese, planirajući prikaz događaja koji su oblikovali historiju ovog kraja i našu 511. Slavnu. Sa spojem autentičnog pripovijedanja i fokusom na sirove emocije tog vremena, ovaj film obećava da će biti trajni dokaz hrabrosti i volje heroja Bosanske Krupe i njenih građana.

Film će poslužiti kao bezvremenski podsjetnik na jedinstvo, žrtvu i hrabrost, koji su doveli do slobodne Bosanske Krupe. Obilježavajući ove dugometražne uspomene i događaje i pretičući ih u film, pričamo vječnu priču, čuvajući nasljeđe i istinu za buduće generacije.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare