U BiH do sada očuvana stabilnost kamatnih stopa: Pitali smo kakve su buduće prognoze

Dodaj komentar
4 min. čitanja

Evropska centralna banka je snizila kamatnu stopu za četvrtinu poena, čime je ključna kamatna stopa smanjena sa 3,75 na 3,5 posto. Kada je riječ o našoj zemlji, u narednom periodu se ne očekuju promjene u visini kamatnih stopa.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH za Klix.ba kažu da je u proteklom periodu očuvana opća stabilnost nivoa kamatnih stopa.
Prosječne efektivne kamatne stope po kojima se danas ugovaraju krediti za privredu i građane ne razlikuju se značajno u odnosu na stope koje su se ugovorene u proteklih pet godina.

Istaknuto je da su privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa koje je uspostavila Agencija za bankarstvo FBiH u saradnji sa Agencijom za bankarstvo RS ciljano izbjegnuti širi poremećaji i rizici naglog rasta kamatnih stopa na našem tržištu.”Promjene su se bilježile samo na kreditima koji su ranije ugovoreni sa varijabilnom kamatnom stopom. U velikoj većini slučajeva, a uvažavajući privremene mjere, banke su se odlučivale za izbjegavanje povećanja kamatnih stopa preko 2 posto (200 baznih poena). Time je ograničen ili izbjegnut puni prijenos rasta kamatnih stopa za kredite kod kojih je postojala ugovorna veza sa referentnim stopama iz EU”, kažu nam.

Pitali smo ih šta pokazuju prognoze za naredni period – da li stanovnici BiH mogu očekivati promjene nivoa kamatnih stopa.

“Obuzdavanje inflacije je primarni cilj podizanja nivoa kamatnih stopa i restriktivnih monetarnih politika. U momentu kada se procijeni da je taj cilj postignut, centralne banke nastoje očuvati ritam ekonomske aktivnosti koji je pod očiglednim pritiskom visokih kamatnih stopa. Ublažavanje restriktivnih mjera centralnih banaka izvan Bosne i Hercegovine će se nastaviti što će dovesti do pada nivoa kamatnih stopa”, objašnjavaju.

Dodaju da su direktni ili trenutni efekti ovih kretanja na naše tržište vrlo ograničeni. Indirektni efekti oporavka u zemljama koje su naši značajni ekonomski partneri mogu biti značajni.

“Očekivani makroekonomski obrasci mogu se razlikovati u ekonomijama koje imaju dodatne slabosti ili koriste režim Valutnog odbora kao model očuvanja monetarne stabilnosti. U našim uslovima, rast kamatnih stopa je izbjegnut što je imalo i povoljne efekte na stabilizaciju nivoa inflacije. Mora se naglasiti da primarni uzroci inflacije na našem tržištu nisu isti kao u EU ili SAD-u. Bankarsko tržište je ostalo slobodno i dinamično, što dodatno doprinosi povoljnim pokazateljima, ali dokazuje i ispravnost našeg pristupa u vanrednim ekonomskim okolnostima”, ističu iz Agencije za bankarstvo FBiH.

“Bolje malo zakasniti”
Direktorica MMF-a upozorila centralne banke da ne žure sa obaranjem kamata

Ključni izazovi na našem tržištu vežu se za domaće napetosti koje nisu u vezi sa ekonomskim pitanjima. Ukoliko bi se ove napetosti isključile ili ublažile, bilo bi razumno očekivati značajnije poboljšanje ekonomskih pokazatelja, ali i rejtinga zemlje.

“Opći nivoi kamatnih stopa mogu ostati povoljni, naročito za potrebe finansiranja privrede, ali je važno napomenuti da očekivana kretanja u strukturi i cijeni izvora finansiranja mogu blago podići nivoe kamatnih stopa, srednjoročno. Dugoročno, uvažavajući dostignuti stepen razvoja ekonomije i tržišta kapitala, jačanje ekonomske aktivnosti bi također imalo efekte na podizanje cijene novca, kroz promjene odnosa ponude i tražnje”, zaključuju.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2024. godine na 2,5 posto, što je više od 0,1 procentni poen u odnosu na procjenu iz juna.

Očekuje se umjeren ekonomski rast i u trećem kvartalu tekuće godine.

Izvor: klix.ba

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare