Nova godina i najtraženija zanimanja: Procjene ukazuju na veću potražnju za radnicima, lagani rast plate…

2 min. čitanja
  • Trgovci, varioci, bravari, konobari, inžinjeri svih struka – to će biti najtraženija zanimanja u 2024. godini. Objavilo je to Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz opasku da će planirano povećanje poslovanja dovesti do veće potražnje za radnicima ali i povećanja plata za oko 10%. U Službi za zapošljavanje USK u ovoj godini očekuju više zahtjeva za zapošljavanje trgovaca i CNC operatera s obzirom na najavljeno otvaranje nekolicine proizvodnih pogona…

BIHAĆ, 04. januara –  Godišnje istraživanje tržišta rada Zavoda za zapošljavanje FBiH pokazalo je da u ovoj godini neće biti mnogo promjena u odnosu na prethodne kada se govori o deficitarnim zanimanjima. Najtraženiji radnici su i dalje u sektorima građevine, metaloprerade i uslužnih djelatnosti. 

Radi se o zavarivačima, bravarima, zidarima, tesarima, CNC operaterima, mašinskim tehničarima, vozača kamiona, a kada je u pitanju sezona tu najviše možemo govoriti da nedostaje kuhara, konobara i recepcionara, potvrdila nam je uz ostalo Sanela Sabljaković, predsjednica Privredne komore USK.     

Kada je u pitanju jesen i zima godine koju smo ispratili prije nekoliko dana, lijepo vrijeme bez hladnoće i padavina pogodovalo je građevinskim firmama koje su produžile sezonu rada. Shodno tome se očekuje i veća potražnja za radnicima u ovom sektoru, kažu nam u Službi za zapošljavanje. Jasmin Prošić rukovodilac Sektora za zapošljavanje kaže kako su najavljena otvaranja novih proizvodnih pogona kao i trgovina, što će povući sa tržišta rada, prema procjenama, nekoliko stotina radnika.

 

RTVUSK

Podijeli ovaj članak