Problemi i Plan USK-a u upravljanju otpadom: Rješenja isključivo u primjeni standarda i dobre prakse EU

3 min. čitanja
  • Problematika upravljanja otpadom je segment zaštite okoliša koji zahtjeva prioritetno rješavanje i jedno je od najzahtjevnijih područja u smislu usklađivanja sa standardima Evropske Unije. Rješavanje tog problema i orijentacija prema savremenom upravljanju otpadom je jedan od preduslova za ulazak BiH u evropsku porodicu. Unsko – sanski kanton na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine dobio je petogodišnji Plan koji bi trebao urediti oblast rukovođenja otpadom…

BIHAĆ, 02. januara – Želimo li ući u Evropsku uniju, deponije otpada moraju postati prošlost. Budućnost su sanitarne deponije, a sve vrste otpada moraju se propisno selektirati dok se ono upotrebljivo treba reciklirati. Istini za volju, još smo daleko od takve prakse ali dokumenti poput Plana upravljanja otpadom čine značajan iskorak u tom pravcu. Kako  je kazao Almir Imširović ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK-a, značaj i principi cirkularne ekonomije moraju se ogledati u upravljanju otpadom kao sirovinom i njegovim sigurnim odlaganjem.

Skupština je prethodno usvojila Nacrt koji je prošao javnu raspravu. Na njegovoj izradi uz kantonalne i lokalne nivoe vlasti, nevladin sektor i građane, radila je konsultantska kuća iz Banja Luke. U dokumentu su korišteni uporedni podaci od 2018. do 2022. po različitim parametrima. Najveći problemi, kada je u pitanju otpad je njegovo odlaganje. Mišljenje je to anketiranih građana koji kao ostale probleme, s tim u vezi,  navode njegovo rasipanje i nedovoljnu učestalost pražnjenja kontejnera.

Njih 53,7 % je za uvođenje kaznenih mjera u slučaju nepoštivanja odredbi. Dokument donosi i projekciju količine otpada do 2028. godine. Procjena je da bi količine otpada trebale porasti, iako bi se s druge strane broj stanovnika prema aktuelnim migracijama mogle smanjiti. Najvažniji dio dokumenta je Akcioni plan. Trenutni sistem se zasniva na pravilu jedna općina – jedno komunalno preduzeće – jedna deponija.

Izuzetak su Bužim, Bosanska Krupa i Cazin koje otpad odlažu na zajedničku deponiju Meždre. Govoreći o ovoj aktuelnoj temi, Predrag Ilić predstavnik konsultantske kuće naglašava kako je cilj je da se postojeće deponije saniraju te da se u slučaju gradnje novih deponije grade isključivo sanitarne deponije, što je navedeno u planu.

Za sanaciju općinskih i uspostavu sanitarnih deponija potrebno je izraditi investiciono-tehničku i okolišnu dokumentaciju sa svim pratećim sadržajima, te osigurati potrebne dozvole. Dodatan problem predstavljaju manje divlje deponije čije će uklanjanje biti jedna od obaveza Akcionog plana koju će provoditi općine i gradovi na čijem se području nalaze.

Podijeli ovaj članak