Izraelski vođa usmrtio palestinskog civila i osuđen na 10 dana zatvora

2 min. čitanja

Izrael osuđuje vojnog komandanta na 10 dana vojnog zatvora zbog ubojstva nevinog palestinskog vozača na Zapadnoj obali

Izraelske vlasti su osudile vojnog komandanta na 10 dana vojnog zatvora nakon što je istraga pokazala da je prošle sedmice ubio palestinskog vozača koji se ispostavilo da je nevin.

Prema saopćenju izraelske vojske, snage sigurnosti stacionirane u izraelskom naselju Rimonim, istočno od Jerusalema, primile su dojave o pucnjavi u tom području. Kasnije su primijetili palestinsko vozilo koje se udaljavalo s mjesta događaja, te su vojnici otvorili vatru na automobil i ranili vozača. Vojska je nakon toga uhapsila vozača i odvela ga u bolnicu na liječenje, prije nego što je pušten dan kasnije.

Nakon vojne istrage, utvrđeno je da je pucnjava rezultat zamjene identiteta i da je vozač bio nevin. U saopćenju izraelske vojske stoji da je riječ o ozbiljnom incidentu u kojem su snage postupile protivno procedurama. Komandant snaga je osuđen na 10 dana zatvora kao disciplinska mjera.

Palestinski mediji su identificirali vozača kao 22-godišnjeg Mazena Samratu iz sela u blizini palestinskog grada Jerihona.

Izraelske vojne istrage o optužbama za zločine protiv Palestinaca rijetko dovode do kaznenih progona na Zapadnoj obali, koju su Izraelci osvojili zajedno s istočnim Jeruzalemom i Pojasom Gaze tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine. Ovo osuđivanje vojnog komandanta može se smatrati rijetkim primjerom odgovornosti za takve incidente.

Podijeli ovaj članak