Savjeti za savršeno pripremljen pire od krompira
Pire od krompira je omiljeni prilog mnogima, a odlično se slaže uz pečeno meso i ribu, dinstano povrće i različite umake.
Ovo jelo tradicionalno se priprema od kuhanog krompira koji se gnječi i pretvara u pire sa mlijekom i maslacem te začinjava solju.
Majstori kulinarske umjetnosti tvrde da će pire biti finiji ako upotrijebite nekoliko različitih vrsta krompira – sa visokim udjelom škroba, ali i one sa voštano teksture.
Besprekoran ukus pirea možete postići tokom samog kuhanja tako što ćete uvijek posoliti vodu u kojoj kuhate krompire, a možete dodati i prstohvat praška za pecivo pri gnječenju.
U ovom slučaju, prašak za pecivo pomoći će pireu da bude pahuljast.
Želite li poboljšati okus uobičajenog pirea, evo šta mu još možete dodati:
– Naribajte topivi žuti sir i umiješajte ga u pire dok se ne rastopi.
– Produbite aromu i okus krompira sa malo naribanog muškatnog oraščića.
– Zasladite krompire karameliziranim lukom.
– Pire možete začiniti i pireom od pečenog bijelog luka. Pripremite ga na sljedeći način: cijelu glavicu bijelog luka pokapajte sa malo ulja i soli, zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u rernu na 190 stepeni Celzijusa oko 45 minuta. Nakon toga istisnite bijeli luk u pire od krompira i dobro promiješajte.
– Pire možete poboljšati i kašikom majoneze.
– Okus pirea poboljšaćete sjeckanim vlascem.
Isprobajte ove savjete kako biste dobili savršeno kremasti i ukusni pire od krompira koji će oduševiti sve goste.