Maloljetnik iz Bosne i Hercegovine u partnerstvu s Rusom ukrao višestruko četvorocifreni plijen u Austriji

2 min. čitanja

Mladi dvojac, 15-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine i 14-godišnji ruski državljanin, uhapšeni su nakon što su bili uključeni u seriju provale krađa i drugih krivičnih djela u austrijskom gradu Kremsu, prema navodima lokalnih medija.

Osim krađa, njih dvojica su također osumnjičeni za pet slučajeva ucjene i jedan slučaj iznude.

Policija u Kremsu već nekoliko mjeseci istražuje najmanje šest provale krađa koje su se dogodile u tom periodu. Svaki put, dvojac bi odnio četvorocifreni plijen.

Njihova aktivnost tokom ljeta ne ograničava se samo na krađe. Također su bili uključeni u slučajeve ucjene i prinude. U posljednjem slučaju, optuženi su držali nož kolegi, prijeteći da će ga izbosti.

Dok ruski državljanin odbija da komentariše optužbe, državljanin Bosne i Hercegovine priznao je sva krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Obojica su trenutno u zatvoru u Kremsu.

Ovo nije prvi put da su ovi mladići uključeni u policijsku evidenciju. Već su imali prethodne kontakt s policijskim organima. Ovaj novi slučaj serije krivičnih djela sigurno će imati teže posljedice za njih.

Iako je mladost često povezana s glupostima i eksperimentisanjem, važno je shvatiti ozbiljnost njihovih postupaka. Uključenje u krivična djela ima ozbiljne posljedice koje mogu oblikovati budućnost ovih mladih ljudi.

Ovaj slučaj također poziva na pitanje odgovornosti roditelja. Mladići su maloljetni i odgovornost za njihovu djecu leži na roditeljima. Važno je osigurati pravilno usmjeravanje i obrazovanje kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Nadamo se da će ovaj slučaj biti podsjetnik da trebamo pažljivo pratiti našu mladež i pružiti im odgovarajuću podršku i mentorstvo kako bi se izbjegle pogrešne odluke i krivična djela.

Kršenje zakona nikada ne donosi pozitivne ishode, pogotovo u tako mladim godinama. Stoga je važno uložiti napore u obrazovanje i sprečavanje takvih situacija kako bismo svi zajedno izgradili sigurnije društvo za mlade generacije.

Podijeli ovaj članak