Trump uvrijedio Bidena: On nije star, već nesposoban

2 min. čitanja

Osamdesetogodišnji američki predsjednik Joe Biden često je izložen napadima zbog svojih godina, ali ne može računati na pomoć 77-godišnjeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Trump, koji bi mogao biti Bidenov konkurent na izborima 2024. godine, smatra da Bidenov problem nije starost, već nesposobnost.

Bivši republikanski predsjednik istakao je da su mnogi svjetski vođe obnašali dužnost i u svojim osamdesetima, te da Biden nije prestar. Međutim, smatra da je Biden nesposoban i to je veći problem. Trump se našalio rekavši da je on još daleko od 80 godina.

Iako je Biden prošao ljekarsku procjenu u februaru ove godine koja je pokazala da je u dobrom zdravstvenom stanju, činjenica je da nikada prije Bijela kuća nije imala tako starog stanara. Ta činjenica izaziva kritike i zabrinutost kod američkih građana.

Ankete pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti za Bidenovo zdravlje, iako je razlika u godinama između njega i Trumpa mala. To ukazuje na to da Bidenova starost može biti faktor koji će utjecati na glasače u novembru 2024. godine, kada bi mogao ponovno biti suparnik Trumpu na izborima.

Ovaj politički sukob između dvojice bivših predsjednika ukazuje na to da će Bidenu biti teško računati na Trumpovu podršku i odobravanje, bez obzira na to što su po godinama bliski. Ovaj sukob će vjerojatno biti prisutan i u narednim izbornim kampanjama, dok bude rasprava o njihovoj sposobnosti vođenja najmoćnije zemlje svijeta.

Podijeli ovaj članak