Putin demantovao spekulacije o ulasku sjevernokorejskih vojnika: “Naša vojska je dovoljna”

2 min. čitanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacuje glasine o navodnoj vojnoj operaciji Sjeverne Koreje u Ukrajini, nazivajući ih besmislenim. Putin je na konferenciji za medije u Sočiju nakon sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom izjavio da Rusija ima dovoljno vojnika i da ne treba pozivati strane vojnike u borbe. Naglasio je da je 300.000 ljudi već potpisalo ugovore i došlo kao dobrovoljci.

Komentirajući zapadne procjene o posjetu sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una Rusiji, Putin je rekao da najveće prijetnje u svijetu stvaraju današnje vladajuće elite. Istaknuo je da je Koreja ruski susjed i da je važno graditi dobrosusjedske odnose s njima na bilo koji način. Putin je priznao da postoje određene specifičnosti povezane s Korejskim poluotokom i naglasio da Moskva otvoreno razgovara o njima s Pjongjangom.

Tijekom iste konferencije, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Zapad da prvo prebroji koliko svojih plaćenika je poslao u Ukrajinu. Rekao je da Zapad sanja o tome da vidi svoje redovne vojne jedinice tamo, ali je napomenuo da vojne jedinice već postoje i spremne su za ulazak u Ukrajinu. Lukašenko je istaknuo da Zapad treba prvo pogledati sebe i ne zamjerati drugima.

Ove izjave predstavljaju jasno odbacivanje glasina o navodnoj vojnoj operaciji Sjeverne Koreje u Ukrajini. Putin naglašava da Rusija ima dovoljno vojnika i da nema potrebe za angažiranjem stranih boraca. Također ističe važnost dobrosusjedskih odnosa s Korejom i otvorenost u razgovorima o specifičnostima Korejskog poluotoka. Lukašenko dodaje svoj komentar, upozoravajući Zapad da preispita svoje postupke prije nego što kritizira druge. Ove izjave ukazuju na postojanje političkih tenzija i neslaganja između ruske i zapadne perspektive o situaciji u Ukrajini.

Podijeli ovaj članak