Optužnica protiv direktora Bosnalijeka, Nedima Uzunovića, i dodatnih 10 osoba – Skandal trese afera “Bosnalijek”

1 min. čitanja

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv direktora farmaceutske kompanije “Bosnalijek”, Nedima Uzunovića. Osim Uzunovića, optuženo je još deset osoba i četiri pravna lica. Optužnica tvrdi da je prikupljena nezakonita imovinska korist u iznosu od 10,8 miliona KM.

Prema optužnici, Uzunović je, u periodu od 2005. do 2016. godine, organizovao zajedno s drugim osobama, djelujući kao grupa, transakcije preko off-shore kompanija u korist drugih kompanija u Latviji i Kipru za marketinške i konsultantske usluge koje nisu bile izvršene. Među optuženima su i Emin Hadžiomerović, Jasmina Uzunović, Sead Uzunović, Munir Ćukle, Nadija Ćukle, Alma Turajlić, Aziz Šukalo, Vedad Tuzović, Bogdan Joković i Anel Vrtić.

Optužnica također obuhvata četiri pravna lica: “Serreta Investing” d.o.o. iz Sarajeva, “Libero 5” d.o.o. iz Konjica, “Turist best” d.d. iz Konjica i “Emko građenje” d.o.o. iz Rogoznice.

Ova optužnica predstavlja još jedan korak u suzbijanju korupcije i kriminala u Bosni i Hercegovini. Sud će sada dalje postupati u skladu sa zakonima i propisima kako bi odlučio o krivici okrivljenih i eventualno izrekao odgovarajuće kazne.

Podijeli ovaj članak