Zelenski posjeti američki Kongres sljedeće sedmice

1 min. čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetit će iduće sedmice američki Kongres, prema medijskim izvještajima. Očekuje se da će se Zelenski sastati s američkim predsjednikom Joe Bidenom u četvrtak.

Prema informacijama Punchbowl News, posjeta Zelenskog Kongresu je provizorno zakazana za četvrtak. Washington Post također javlja da će Zelenski posjetiti američki Kongres, dok Wall Street Journal navodi da će se sastati s američkim zakonodavcima.

Za sada predstavnici Zelenskog i čelnici Kongresa nisu dostupni za komentar ove vijesti.

Ukrajinski predsjednik će posjetiti Washington nakon što bude u New Yorku, gdje će prisustvovati sastanku Generalne skupštine UN-a, prema američkom zvaničniku koji je govorio za Reuters.

Posjeta Zelenskog dolazi u trenutku kada Biden, demokrata, vrši pritisak na američke zakonodavce da odobre dodatnih 24 milijarde dolara za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe uslijed trenutne invazije Rusije.

Sva sredstva moraju biti odobrena od strane Kongresa. Demokrati, koji podržavaju Bidena, kontroliraju Senat, ali republikanci, koji su izrazili otpor prema dodatnom finansiranju Ukrajine, imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu.

Podijeli ovaj članak