NASA postavlja novog direktora istraživanja NLO fenomena radi intenziviranja istraživačkih aktivnosti

2 min. čitanja

NASA je u četvrtak objavila da će imenovati novog direktora istraživanja neidentifikovanih anomalnih fenomena (UAP), ili popularno nazvanih NLO. Ova odluka je donesena nakon što je stručna komisija zatražila od američke svemirske agencije da intenzivira prikupljanje informacija o ovim fenomenima i da podrži Pentagon u njihovom otkrivanju.

Administrator NASA-e, Bill Nelson, javno je objavio ovu vijest nakon što je komisija objavila izvještaj u kojem je naglasila potrebu za većim naporima u prikupljanju informacija o UAP i ulozi NASA-e u podršci Pentagonu. Novi direktor istraživanja UAP-a će biti odgovoran za centraliziranu komunikaciju, resurse i analitičke sposobnosti kako bi uspostavio robustnu bazu podataka za buduće procjene ovih fenomena.

Komisija NASA-e, sastavljena od stručnjaka iz raznih naučnih oblasti poput fizike i astrobiologije, objavila je izvještaj nakon prvog javnog sastanka održanog u junu. NASA već posjeduje razna sredstva za posmatranje Zemlje i svemira, kao i obimnu arhivu istorijskih i aktuelnih podataka, koje će direktno iskoristiti za bolje razumijevanje UAP fenomena.

Ova najava NASA-e dolazi u vrijeme povećanog interesovanja javnosti za NLO fenomene, posebno nakon objave nekoliko izvještaja vojnih sluzbi i obavještajnih agencija o incidentima sa neidentifikovanim letećim objektima. Povećanje resursa i ulaganje u ovu oblast istraživanja od strane NASA-e, može pružiti nove uvide i odgovore na pitanja koja već dugo intrigiraju ljude širom svijeta.

Ovaj potez NASA-e također svjedoči o konstantnom napretku nauke i tehnologije, te primjeni novih metoda istraživanja i analize podataka. Iskoristiti postojeće resurse i arhivu za proučavanje UAP fenomena može biti korak naprijed u razumijevanju ovih neobjašnjivih pojava koje se dešavaju diljem svijeta.

S obzirom na visoku stručnost i reputaciju NASA-e, očekuje se da će imenovanje novog direktora istraživanja UAP-a donijeti dodatnu ozbiljnost i kredibilitet u proučavanju ovih fenomena. Bez obzira na to da li se radi o neotkrivenim svemirskim objektima ili nečem drugom, nadamo se da će ova nova inicijativa donijeti svjetlo u tajanstvenu oblast NLO istraživanja.

Podijeli ovaj članak