Kada se spomenu deserti od jabuka, ljubitelji slatkog često se prisjete tradicionalnih recepata. Jedan takav recept, koji se bazira na jabukama, je popularni obrnuti kolač.
Ovaj recept je vrlo jednostavan, a za njegovu pripremu potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka. Za kalup promjera 20 centimetara, potrebno je:
– Tri jajeta sobne temperature
– 150 grama brašna
– Jedna kesica praška za pecivo
– 70 grama šećera
– Jedna kesica vanilin šećera
– 100 grama rastopljenog maslaca
– Tri jabuke
– Tri kašike šećera
Priprema:
1. U jednoj posudi, pomoću miksera, umutite jaja, vanilin šećer i obični šećer. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo, te opet sve dobro izmutite. Na kraju, dodajte rastopljeni maslac i mutite smjesu dok ne postane ujednačena.
2. Jabuke ogulite i isjecite na kockice. Kalup obložite papirom za pečenje, a zatim rasporedite kockice jabuka po dnu kalupa. Preko jabuka pospite šećer i cimet, te sve dobro izmiješajte.
3. Prelijte smjesom koju ste umutili preko jabuka, ravnomjerno je raspoređujući.
4. Stavite kalup u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni Celzijusa i pecite kolač oko 30 minuta.
5. Kada je kolač gotov, pažljivo izvadite kalup iz rerne. Okrenite ga naopako i vratite u rernu na još tri minute kako bi kolač dobio hrskavu zlatnu koru.
Ovaj ukusni obrnuti kolač od jabuka je savršena poslastica za sve prilike. Probajte ga i uživajte u sjajnom spoju sočnih jabuka i slatkog biskvita. Vaša porodica i gosti će biti oduševljeni!