Recept: Kolač od jabuka naopako

2 min. čitanja

Kada se spomenu deserti od jabuka, ljubitelji slatkog često se prisjete tradicionalnih recepata. Jedan takav recept, koji se bazira na jabukama, je popularni obrnuti kolač.

Ovaj recept je vrlo jednostavan, a za njegovu pripremu potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka. Za kalup promjera 20 centimetara, potrebno je:

– Tri jajeta sobne temperature
– 150 grama brašna
– Jedna kesica praška za pecivo
– 70 grama šećera
– Jedna kesica vanilin šećera
– 100 grama rastopljenog maslaca
– Tri jabuke
– Tri kašike šećera

Priprema:

1. U jednoj posudi, pomoću miksera, umutite jaja, vanilin šećer i obični šećer. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo, te opet sve dobro izmutite. Na kraju, dodajte rastopljeni maslac i mutite smjesu dok ne postane ujednačena.

2. Jabuke ogulite i isjecite na kockice. Kalup obložite papirom za pečenje, a zatim rasporedite kockice jabuka po dnu kalupa. Preko jabuka pospite šećer i cimet, te sve dobro izmiješajte.

3. Prelijte smjesom koju ste umutili preko jabuka, ravnomjerno je raspoređujući.

4. Stavite kalup u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni Celzijusa i pecite kolač oko 30 minuta.

5. Kada je kolač gotov, pažljivo izvadite kalup iz rerne. Okrenite ga naopako i vratite u rernu na još tri minute kako bi kolač dobio hrskavu zlatnu koru.

Ovaj ukusni obrnuti kolač od jabuka je savršena poslastica za sve prilike. Probajte ga i uživajte u sjajnom spoju sočnih jabuka i slatkog biskvita. Vaša porodica i gosti će biti oduševljeni!

Podijeli ovaj članak