Državni odjel: Putin je težio slavi ruskog carstva, a sada moli Kim Jong Una za pomoć

2 min. čitanja

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller izrazio je zabrinutost zbog produbljivanja vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje tokom nedavnog sastanka predsjednika Vladimira Putina i Kim Jong Una.

Miller je naveo da je Putin započeo ovaj rat sa ciljem da vrati slavu ruskog carstva, ali da nije uspio u svojim maksimalističkim i imperijalističkim ciljevima. Nakon godinu i po dana, u kojima su izgubljeni deseci hiljada ruskih vojnika i potrošene milijarde dolara, Putin se sada obraća Kim Jong Unu za pomoć.

Još nije poznato koja će biti konačna manifestacija ovog sastanka i koji će biti mogući ishodi. Međutim, zabrinjava činjenica da Kim Jong Un obećava da će pružiti punu i bezuslovnu podršku Rusiji u “svetoj borbi” za odbranu svojih sigurnosnih interesa, iako to nije ono što Rusija pokazuje u odnosu na rat u Ukrajini.

Prema riječima Millera, SAD ima razloga vjerovati da su Putin i Kim Jong Un razgovarali o vojnim zalihama. No, činjenica da Rusija traži pomoć od Sjeverne Koreje ukazuje na to da se za Kremlj razvija rat protiv Ukrajine.

Ova vojna saradnja između Rusije i Sjeverne Koreje predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti na globalnom nivou. SAD će pažljivo pratiti dalji razvoj ove situacije i preduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurali sigurnost svojih saveznika i interesa.

Podijeli ovaj članak