(VIDEO) Nećete vjerovati šta radi evropska komesarka dok joj šefica drži govor – Sve sami iznenađeni!

2 min. čitanja

Među novinarima koji izvještavaju iz Bruxellesa, od jučer kruži snimak sa posljednjeg zasijedanja Evropskog parlamenta. Na tom zasijedanju je predsjedavajuća Evropske komisije, Ursula von der Leyen, govorila o trenutnoj situaciji u EU i izazovima sa kojima se Unija suočava. Međutim, snimak je privukao pažnju zbog neobične situacije koja je odvijala iza njenih leđa.

Naime, tokom govora predsjedavajuće, komesarka za unutrašnja pitanja, Ylva Johansson, pletla je čarapu. Ova scena je izazvala iznenađenje među novinarima, budući da takvo ponašanje nije uobičajeno čak ni u zemljama sa manje političke “discipline” i uvažavanja.

Ylva Johansson je švedska političarka sa bogatom karijerom iza sebe. U više navrata je bila članica švedskog parlamenta, a također je obavljala i ministarske funkcije u švedskoj vladi. Od 1994. do 1998. godine bila je ministrica školstva, od 2004. do 2006. godine ministrica zdravlja i brige o starijim osobama, a od 2014. do 2019. godine vodila je resor zapošljavanja i integracija.

Ova situacija je izazvala podijeljene reakcije među javnošću. Dok jedni smatraju da je pletenje čarape neprikladno i nepoštovanje prema predsjedavajućoj, drugi tvrde da je to samo nizak nivo političke kulture i profesionalnosti. Bez obzira na različite stavove, snimak je još jednom pokazao da političari nisu imuni na kontroverze i nekonvencionalno ponašanje.

U svakom slučaju, ova scena će ostati zapamćena kao još jedan kuriozitet koji nas podsjeća na to kako politika ponekad može biti nepredvidiva i puna iznenađenja.

Podijeli ovaj članak