Provjereni kadrovi napuštaju HDZ BiH: “Ne mogu i ne želim podržati…”

2 min. čitanja

Nakon nedavnog napuštanja stranke HDZBiH od strane Ive Tadića, Zdravka Maroševića i Marije Bagarić, situacija unutar stranke postaje sve neizvjesnija. Marija Bagarić, zastupnica u Skupštini Kantona 10, odlučila je napustiti HDZBiH iz razloga što ne podržava političke stavove i opredjeljenja aktualnog vođstva stranke. Također, Bagarić je kritikovala način na koji su unutarstranački izbori provedeni, navodeći da su rezultat samovolje i političkih marioneta.

Ovaj potez Marije Bagarić dodatno oslabljuje HDZBiH u Kantoni 10, gdje već neko vrijeme vlada tehnička Vlada. HDZBiH se nadao da će osnažiti svoje redove sa još nekoliko zastupnika, ali sada čini se da neće imati dovoljno podrške za formiranje većine.

Također, postoje problemi unutar HDZBiH i u Srednjobosanskom kantonu, posebno u travničkim i novotravničkim općinskim organizacijama. Njihovi kadrovi nisu izabrani za funkcije na kantonalnom nivou, što je izazvalo nezadovoljstvo unutar stranke.

U Zeničko-dobojskom kantonu se također prolazi kroz promjene u stranačkim kadrovima. Osobe odane bivšem predsjedniku županije, Tadiću i Maroševiću, se mijenjaju sa osobama koje su bliske načelniku Općine Žepče Mati Zovki i novom predsjedniku županijske organizacije stranke, Josipu Martiću.

HDZBiH je trenutno dio aktualne većine u Zeničko-dobojskom kantonu, međutim, neizvjesno je hoće li ostati dio većine i s kim će je eventualno formirati. Grupacija oko SDP-a nastoji formirati većinu bez kadrova stranke BHI-KF, dok SDA opet želi formirati svoju većinu bez predstavnika BHI-KF. Ukoliko dođe do promjene u većini Zeničko-dobojskog kantona, pitanje je hoće li HDZBiH imati mjesta u novoj većini.

Ova situacija unutar HDZBiH izaziva dodatnu političku nestabilnost na lokalnom nivou i ostaje vidjeti kako će se dalje razvijati politička scena u ovom kantonu.

Podijeli ovaj članak