Suspendovani ljekari u bijeljinskoj bolnici nakon smrti 11-godišnjeg dječaka

2 min. čitanja

Dva ljekara bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini suspendovana su do daljnjeg zbog proceduralnih grešaka tokom hospitalizacije desetogodišnjeg dječaka Aleksandra Kovača, koji je preminuo dva dana nakon prijema na liječenje.

Bolnica je formirala Komisiju za unutrašnji nadzor kako bi istražili sve okolnosti i greške koje su dovele do tragičnog ishoda. Također, dodatno je pozvana i eksterna Komisija za stručni nadzor, sastavljena od stručnjaka medicinskih ustanova iz Beograda i Foče, kako bi pružili nepristrasno mišljenje o ovom slučaju.

Načelnica Odjeljenja pedijatrije ove bolnice, Ivka Džuveleković, izjavila je da su tegobe dječaka trajale dva dana i da su obavljeni pregledi od strane pedijatara i neurologa. Međutim, neurološki nalazi su bili potpuno uredni u više navrata. Ipak, pregled očnog dna koji je obavljen u ponedjeljak između 11 i 12 časova ukazao je na određena odstupanja. Prema njenim riječima, staza papile očnog nerva je bila indikacija za dalju neurološku obradu, ali ovaj dječak je nije imao.

Tragedija koja se dogodila je ogromna, a načelnica Odjeljenja pedijatrije je izjavila saučešće roditeljima. Ova teška situacija je sigurno veliki udarac za sve zdravstvene radnike u bolnici, ali i za cijelu zajednicu. Izražavamo saučešće porodici dječaka, nadajući se da će pronaći snage da se izbore s ovim teškim gubitkom.

Ovaj slučaj još jednom ukazuje na važnost pravilne procedure i brze reakcije u medicinskim ustanovama. Pogreške mogu imati ozbiljne posljedice po pacijente i njihove obitelji, stoga je važno da se svi ljekari pridržavaju najviših standarda i provjerene medicinske prakse.

Nadamo se da će istraga ove tragedije donijeti odgovore i da će se poduzeti sve mjere kako bi se slične situacije izbjegle u budućnosti. Zdravstveni sistem treba biti usmjeren ka pacijentima i obezbijediti im najbolju moguću skrb i sigurnost. Samo na taj način ćemo izgraditi povjerenje u zdravstvene ustanove i osigurati kvalitetnu zdravstvenu njegu za sve građane.

Podijeli ovaj članak