Zvizdić: Formiranje fonda prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Katara otvorilo bi vrata za unapređenje saradnje

2 min. čitanja

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je sastao s ministrom vakufa i vjerskih pitanja Države Katar Ghanemom bin Shaheenom bin Ghanemom Al Ghanimom koji je u posjeti BiH. Sastanak je održan u Sarajevu, a glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi i mogućnosti za ekonomsku suradnju.

Zvizdić je izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa između BiH i Katara te je naglasio potrebu za daljnjim razvojem ekonomskih odnosa i investicijama. On je naveo da je važno unaprijediti suradnju između dvije zemlje u područjima energetike i energetske tranzicije, poljoprivrede, turizma, zdravstva, obrazovanja i znanosti, kulture i sporta. Zvizdić i ministar Al Ghanim složili su se da je potrebno ukloniti administrativne barijere za investitore iz Katara kako bi se olakšalo ulaganje u BiH.

Također, istaknuto je da je važno nastaviti s usklađivanjem i zaključivanjem bilateralnih sporazuma, posebno onih čija je procedura već pokrenuta. Zvizdić je predložio osnivanje fonda prijateljstva između BiH i Katara kako bi se poboljšala suradnja između dvije zemlje. On je naglasio da bi se iz tog fonda finansirali projekti razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH, s posebnim naglaskom na mlade poduzetnike s dobrim poslovnim idejama.

Na kraju sastanka, Zvizdić je zahvalio Državi Katar na svemu što su učinili za Bosnu i Hercegovinu u proteklom periodu. Sastanku je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović.

Ova posjeta i sastanak između visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine i Katara predstavljaju nastavak aktivnosti usmjerenih ka unapređenju i jačanju diplomatskih i ekonomskih odnosa između ove dvije zemlje. S obzirom na interes Katarovih investitora za ulaganje u bih privredu, ovakvi susreti su od izuzetne važnosti za daljnji razvoj Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak