Zelenski: Naša snažna vojska je spremna da brani zajedničke vrijednosti sa EU

2 min. čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je izjavio da je Ukrajina spremna da brani zajedničke vrijednosti sa Evropskom unijom (EU). Tokom video konferencije sa studentima iz Holandije, Zelenski je istakao da bi ulazak Ukrajine u EU bio fer i koristan za sve članice Unije.

Predsjednik je naglasio da trenutno u istočnoj Evropi ne postoji vojska koja je toliko jaka kao ukrajinska vojska. “Imamo snažnu vojsku spremnu da brani zajedničke vrijednosti sa EU. Ukrajina će nastaviti da brani svijet i te vrijednosti”, rekao je Zelenski.

On je istakao da Ukrajina ima jedinstveno iskustvo u zaštiti kibernetičkog prostora i energetske infrastrukture, te da je spremna da pomogne i drugim zemljama, uključujući afričke i azijske zemlje, kao i Evropu. Također je istakao da je Ukrajina garant sigurnosti hrane, kako u ratnim vremenima, tako i u miru.

Ukrajina je, kao jedna od zemalja koja je suočena sa složenim sigurnosnim izazovima, uvijek pokazivala spremnost da brani svoje vrijednosti i pruži pomoć drugim zemljama. Zelenski je naglasio da je ulazak Ukrajine u EU u interesu i sigurnosti svih članica Unije, te da je spreman da nastavi jačati vojnu moć svoje zemlje kako bi se odbranile zajedničke vrijednosti.

Ova izjava ukrajinskog predsjednika dolazi u vrijeme kada se i Evropska unija suočava sa različitim izazovima, uključujući i sigurnost. Ukrajina, kao država koja se bori za svoju nezavisnost i suverenitet, može biti značajan partner EU u održavanju stabilnosti u regiji istočne Evrope.

Ulazak Ukrajine u EU bi bio korak prema jačanju sigurnosti i stabilnosti cijele Evrope. Zelenski je pokazao da je Ukrajina spremna da se bori za ove vrijednosti i da želi da bude deo Evropske unije. Ostaje da se vidi kako će se dalje razvijati odnosi između Ukrajine i EU, ali ova izjava predsjednika Zelenskog svakako stavlja fokus na važnost zajedničke odbrane i saradnje u borbi za zajedničke vrijednosti.

Podijeli ovaj članak