Ruska delegacija predvođena Putinovim nacionalistom posjetila Sokolac – “Prijatelji srpskog naroda”

2 min. čitanja

Visoka politička delegacija iz Rusije, predvođena predsjednikom Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture Sergejem Baburinom, stigla je danas na Sokolac, potvrdio je načelnik općine Milovan Bjelica.

Bjelica je izjavio da trenutno traje prijateljski neformalni razgovor sa gostima iz Ruske Federacije, dok će sutra u 8:30 sati biti održani sastanci o budućoj kulturnoj, sportskoj i privrednoj saradnji.

Sastanak će biti održan u zgradi Općine Sokolac, a nakon toga će gosti, uz pratnju domaćina, posjetiti groblje “Novi Zejtinlik”.

Bjelica je istakao da je Baburin prijatelj Republike Srpske i srpskog naroda, što je dokazao i tokom ratnih vremena, te danas potvrđuje njegovanjem i jačanjem kulturnih veza i saradnje.

Također je napomenuo da će visoku političku delegaciju sutra primiti i gradonačelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić u prostorijama Gradske uprave, a nakon toga će ruska delegacija posjetiti i Sarajevo.

Osim Baburina, koji je i bivši potpredsjednik Državne dume, u delegaciji su i predsjednik Međunarodnog Fonda za ljudsko dostojanstvo i sigurnost, koordinator Komiteta za saradnju sa Srbima u Srbiji i Republici Srpskoj Andrej Snegov, te direktor kompanije “Vektor-N” Sergej Dobrinjin.

Baburin je poznat po svojoj bliskosti sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i nacionalističkim stavovima. U prošlosti je izjavljivao da rat između Ukrajine i Rusije ne postoji, te da Ukrajinci nisu objavili rat Rusima, već da je Putin samo proglasio specijalnu vojnu operaciju.

Podijeli ovaj članak