Planinar preživio dramatičan pad sa 600 metara visine: Otkrivamo šta mu je donijelo spas

2 min. čitanja

Jedan planinar je preživio izvanrednu nesreću nakon što je pao s visine od 600 metara s planine Taranak na Novom Zelandu. Iako je u padu zadobio samo manje povrede, policija ističe da je imao izuzetnu sreću da je preživio.

Incident se dogodio u subotu, 11. septembra, kada je planinar izgubio ravnotežu i strovalio se niz padinu. Na svu sreću, mekani snijeg koji je prekrivao površinu planine ublažio je udarac i spasio mu život. Planiran je pao s iste visine kao i neboder Makkah Clock Royal Tower u Saudijskoj Arabiji, jedna od najviših zgrada na svijetu.

Srećom, članovi njegove planinarske grupe primijetili su pad i odmah su se spustili kako bi mu pomogli. Policija je istakla hrabrost i brzu reakciju planinara koji su se odmah organizirali u potrazi za njim.

Planina Taranak poznata je po svojoj opasnosti i nepristupačnosti. U 2021. godini već su zabilježeni smrtni slučajevi planinara koji su pali s istog mjesta kao i ovaj slučaj. Udruženje za sigurnost planinara upozorava na izazove ove planine i ističe potrebu za pažljivim planiranjem i pridržavanjem sigurnosnih mjera prilikom penjanja.

Ovaj slučaj ističe važnost opreza i bezbjednosti prilikom planinarenja. Bez obzira na iskustvo i vještinu, neophodno je voditi računa o okolišu i uvjetima penjanja kako bi se izbjegle nezgode. Srećom, ovaj slučaj je završio s manjim povredama, ali to ne mora uvijek biti slučaj.

Nadam se da će ovaj incident potaknuti svijest o sigurnosti planinarenja i potaknuti sve planinare da pridržavaju sigurnosnih mjera u svakom trenutku. Izuzetna sreća ovog planinara treba biti podsjetnik da je pažnja i oprez neprocjenjiv kad se radi o ovakvim ekstremnim aktivnostima.

Podijeli ovaj članak