Izetbegović kritikuje Konakovića zbog tužbe Dodiku u zamjenu za političko mjesto

2 min. čitanja

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kritizirao je medijske nastupe lidera Naroda i Pravde Elmedina Konakovića, bivšeg člana SDA, i optužio ga da iznosi laži u javnim istupima. Izetbegović se posebno osvrnuo na tvrdnje Konakovića o navodnoj zloupotrebi prisluškivanja bez naloga suda u OSA-i. Tužilaštvo je potvrdilo da nema dokaza o tim navodima, te Izetbegović smatra da Konaković pokušava obmanuti javnost lažnim tvrdnjama.

Predsjednik SDA također je istakao da je Konaković, u zamjenu za svoju ministarsku poziciju, predao OSA-u i cijeli državni sigurnosni sektor Miloradu Dodiku, što je omogućilo velikosrpskim propagandistima, protjeranim ruskim obavještajcima i diplomatima da slobodno djeluju u BiH. Izetbegović je također prozvao Konakovića zbog suradnje s partnerima u vlasti, tvrdeći da su se on i njegova stranka, radi ulaska u vlast, prepustili Dodiku, te favorizirali RS na štetu Federacije.

Izetbegović je naveo da Trojka, koju čine Konaković i njegovi partneri, imaju servilan pristup prema HDZ-u i SNSD-u. Kako bi to kompenzirao, Konaković napada stranke iz probosanskog bloka, Islamsku zajednicu, pa čak i medije koji ga kritiziraju. Izetbegović je naglasio da će SDA i stranke iz probosanskog bloka nastaviti se suprotstavljati politici Trojke i njenim koalicionim partnerima. Izdaja državnih interesa mora biti zaustavljena, a političari poput Konakovića moraju biti odbačeni od naroda, zaključio je Izetbegović u svojoj objavi na Facebooku.

Podijeli ovaj članak