(VIDEO) Razorni zemljotres pogodio Maroko! – Više od 600 osoba smrtno stradalo

2 min. čitanja

Snažan zemljotres pogodio je Maroko kasno sinoć, uzrokujući uništenje zgrada i prisiljavajući ljude da napuste svoje domove. Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka potvrdilo je da je dosad poginulo 632 ljudi, dok je 329 povrijeđeno.

Prema izvještaju Guardian-a, Marokanski geofizički centar saopćio je da je epicentar zemljotresa bio u području Ighila u planinama Visokog Atlasa, a magnitude je iznosila 7,2. Geološki institut SAD-a procijenio je magnitudu potresa na 6,8 i naveo da se dogodio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara.

Ighil je planinsko područje sa malim poljoprivrednim selima, udaljeno oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša. Zemljotres se dogodio nešto poslije 23 sata. Zgrade su se rušile, a glavni grad Marakeš također je pretrpio znatne oštećenja.

Lokalni zvaničnik je izjavio da je većina smrtnih slučajeva zabilježena u planinskim područjima do kojih je bilo teško doći. Hamid Afkir, učitelj koji se nalazio u planinskom području zapadno od epicentra, opisao je svoje iskustvo i rekao da se zemlja tresla oko 20 sekundi, da su se vrata sama otvarala i zatvarala, te da su se osjetili naknadni potresi.

Ova katastrofa snažno je pogodila Maroko i ostavila brojne ljude bez domova. Nadamo se da će hitne službe brzo pružiti pomoć i podršku onima kojima je to najpotrebnije.

Podijeli ovaj članak