Porast krađa namirnica u marketima: “Potrebno zalijepiti zujalice čak i na konzerve”

3 min. čitanja

Senzori, alarmi, nadzorne kamere, fizička zaštita – ovo su samo neke od mjera koje su uvedene u maloprodajnim trgovinama kako bi se spriječile krađe. Međutim, broj osoba koje se bave krađama, iz godine u godinu rapidno raste. U MUP-u Kantona Sarajevo su tokom ove godine evidentirana 715 slučajeva krađe, od kojih se 199 dogodilo u maloprodajnim objektima poput marketa, supermarketa i trgovina. U poređenju s cijelom 2022. godinom, kada je zabilježeno 200 krađa u istim objektima, ovi podaci su alarmantni. Važno je napomenuti da većina krađa nije prijavljena, tako da je ova cifra mnogo veća od zvanično registrovane.

Jedan od primjera atraktivnih predmeta za krađu su prehrambeni proizvodi, kao što su skuplje čokolade, konzerve, salame ili puter. Nekada su kradene i skupa alkoholna pića, ali se u posljednje vrijeme fokus preusmjerio na druge proizvode. Kako bi se zaštitili proizvodi od krađe, prodavci koriste male ljepljive alarme koji se stavljaju u ambalažu. Međutim, vješti kradljivci čak i to mogu skloniti. Zbog toga sve veći broj proizvoda mora biti opremljen sistemima protiv krađe.

Krađe su sve češće kod svih generacija i društvenih slojeva. Motivi za krađu mogu biti različiti, od osoba koje krade kako bi se prehranile ili zabavile, do onih koji su dobrostojeći i koji krađom ostvaruju profit. Međutim, najveći problem predstavljaju povratnici, odnosno osobe koje često provode krađe. Iako se protiv njih poduzimaju odgovarajuće mjere i prikupljaju dokazi, često se brzo puštaju na slobodu. Iz tog razloga mnoge trgovine vode spiskove osoba koje izvode krađe.

Brojne krađe u trgovinama direktno su povezane s finansijskom situacijom većine građana u Bosni i Hercegovini. S obzirom na konstantan rast cijena, očekivano je da će se broj krađa povećavati. Posebno zabrinjavajuće je što posljedice krađa najviše snose sami prodavci. Ukoliko se nakon inventure utvrdi manjak, prodavci ga moraju nadoknaditi. Ovo je poseban problem za manje trgovine koje često nemaju adekvatne sisteme zaštite i radnici moraju sami pokušavati spriječiti krađe.

Pored niskih primanja i teškog posla, radnici u trgovinama su izloženi i konstantnom riziku od napada. Često se dešava da moraju obavljati ulogu policajca, što može izazvati otpor onih koji budu uhvaćeni. Ova tema je često zanemarena, ali je važno da kompanije i institucije ozbiljno shvate problem krađa i zaštite radnika. Sigurnost zaposlenih treba biti prioritet, a pravosuđe treba djelovati učinkovito kako bi se kažnjavale osobe koje izvode krađe.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića stalno rastu u Bosni i Hercegovini, što dodatno otežava finansijski položaj građana. Inflacija je u porastu, što utiče na sve sfere života. S obzirom na ove okolnosti, može se pretpostaviti da će se broj krađa povećavati, što zahtijeva djelovanje nadležnih institucija i kompanija kako bi se zaštitili prodavci i osigurala sigurnost u trgovinama.

Podijeli ovaj članak