Raketni udar na rodnog grada Zelenskog: Tri osobe izvučene sa teškim povredama

2 min. čitanja

U petak je u ruskom raketnom napadu na Krivoj Rhi, rodnom gradu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ubijen jedan policajac, dok je najmanje 44 osobe povrijeđeno, prenosi Anadolija. Zvaničnici za vanredne situacije u Ukrajini izjavili su da je ovo bio samo jedan u nizu ruskih napada širom zemlje tokom noći.

Napad na Krivu Rih rezultirao je oštećenjem deset zgrada, dok je troje povrijeđenih izvučeno iz ruševina u teškom stanju, kako je izjavio ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko. Osim toga, još tri osobe su povrijeđene u raketnom napadu na grad Sumi na istoku zemlje.

Regionalni guverner Oleg Kiper objavio je da su ruske snage peti put u sedmici napale regiju Odesu putem dronova. Guverner Vitalij Kim također je objavio da je južni region Mikolajev bio na meti napada.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da je jedna osoba ranjena u raketnom napadu na grad Zaporožje na jugu zemlje. Ovo je samo jedan od mnogih napada koje je Rusija izvela na teritoriju Ukrajine, a koji su izazvali osudu ukrajinskih vlasti.

U petak su održani i takozvani “izbori” na okupiranim ukrajinskim teritorijima koje je organizirala Rusija. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ove izbore, navodeći da su ništavni i bez pravnog uporišta. Oni su također istaknuli da izbori krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i međunarodno pravo.

Kijev je pozvao međunarodne partnere da osude ove izbore i ne priznaju rezultate. Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da su izbori na ukrajinskim područjima pod ruskom okupacijom lažni i nelegitimni, dok je ruska ambasada u Sjedinjenim Državama optužila Washington za uplitanje u unutrašnja pitanja Rusije.

Napadi i izbori na okupiranim teritorijima samo pogoršavaju već napetu situaciju između Ukrajine i Rusije. Međunarodna zajednica treba poduzeti konkretne korake kako bi se ovi incidenti zaustavili i kako bi se pronašlo političko rješenje za ovaj dugotrajni sukob.

Podijeli ovaj članak