Kim Jong-un predstavio novu podmornicu za nuklearne napade: Svojstvena ograničenja i ranjivost su neizbježni

3 min. čitanja

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nedavno je prisustvovao ceremoniji otkrivanja njegove prve podmornice sposobne za lansiranje nuklearnog oružja, kako je objavilo sjevernokorejsko ministarstvo. Podmornica nazvana Hero Kim Kun Ok, po poznatom sjevernokorejskom mornaričkom oficiru i historijskoj ličnosti, predstavlja “veliki korak” u jačanju nuklearnog odvraćanja zemlje, prema državnim medijima.

Sjeverna Koreja već duže vrijeme planira izgraditi podmornicu koja će moći nositi i lansirati nuklearno oružje. Na fotografijama objavljenim u državnim medijima, Kim se vidi kako stoji u brodogradilištu oko kojeg se nalazi pomorsko osoblje, dok je iza njih impozantna crna podmornica.

Prema navodima, ova podmornica će biti ključna za “podvodnu ofenzivu” sjevernokorejske mornarice. Kim je izjavio kako ova podmornica, koja je nekada bila simbol agresije, sada predstavlja prijeteću moć koja tjera strah u neprijatelje.

Međutim, analitičari izražavaju skeptičnost u pogledu stvarnih performansi ove podmornice. Smatra se da je riječ o podmornici klase Romeo iz sovjetske ere, koju je Kim već pregledao 2019. godine, ali koja je modificirana da nosi nuklearno oružje.

Joseph Dempsey, istraživač Međunarodnog instituta za strateške studije, ističe da će ova podmornica imati određena ograničenja i ranjivosti, kao što su buka, sporost i ograničeni domet. Bivši stručnjak za oružje američke vlade, Vann Van Diepen, također podsjeća na skeptičnost u pogledu efikasnosti ove podmornice.

Još uvijek nije poznato da li je podmornica operativna. Sjevernokorejska vojska tek treba pokazati da može uspješno lansirati projektile sposobne nositi nuklearno oružje.

Predviđa se da će ovo plovilo biti sposobno nositi krstareće projektile kraćeg dometa lansirane s podmornica, koji mogu pogoditi regionalne ciljeve.

Južna Koreja je osudila ovo lansiranje i izrazila sumnju u sposobnosti sjevernokorejske podmornice, tvrdeći da su možda njihove sposobnosti preuveličane. I Japan je izrazio nelagodu, a glavni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno izjavio je da vojna aktivnost Sjeverne Koreje predstavlja veću i neposredniju prijetnju sigurnosti njihove zemlje nego prije.

Otkriće ove podmornice dolazi nekoliko dana prije 75. godišnjice osnutka Sjeverne Koreje. Državni mediji su najavili slanje kineskog izaslanstva koje će sudjelovati u proslavi.

Također, postoji i izvještaj o planiranom posjetu gospodina Kima Rusiji ovog mjeseca, gdje će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom. Postoje zabrinutosti da bi Sjeverna Koreja mogla tražiti naprednu tehnologiju oružja od Rusije kao dio dogovora.

Podijeli ovaj članak