Borba za svjetliju budućnost: “Snažne institucije i mirna RS kao naša misija”

3 min. čitanja

Policija u Republici Srpskoj je zabranila skup opozicije koji je planiran ispred Narodne skupštine, međutim, predstavnici opozicije su se ipak okupili i izrazili svoje nezadovoljstvo vladom i vlašću. Policijska uprava Banja Luka je donijela odluku o zabrani javnog okupljanja ispred zgrade parlamenta Republike Srpske, ali lideri opozicije su izjavili da neće odustati.

Najprije, lideri kao što su Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke (SDS), Igor Crnadak iz Partije demokratskog progresa (PDP) i Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red, su osudili odluku vlasti da zabrane skup opozicije. Oni su izrazili nepovjerenje prema vlastima Republike Srpske i tvrde da je ova zabrana posljedica straha i paranoje režima, koji se boje naroda i pokušavaju ugušiti izražavanje nezadovoljstva.

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, poručila je da opozicija neće popustiti pod pritiskom zabrane okupljanja. Ona je osudila postupke vlasti i njihovu očaj i naglasila da ustavna prava svih građana Republike Srpske moraju biti poštovana. Prema njenim riječima, narod po Ustavu ima pravo na slobodno okupljanje, te se pita kakva je razlika između nedavne zabrane okupljanja ispred Suda i Tužilaštva BiH i zabrane okupljanja ispred Narodne skupštine.

Branislav Borenović, lider PDP-a, također je osudio zabranu okupljanja opozicije i izrazio svoje iznenađenje. On je istakao da je skup prvobitno odobren, da bi nakon samo nekoliko sati bio zabranjen na traženoj lokaciji. Borenović je istakao da će se opozicija ipak okupiti kako bi čula narodne poslanike i podsjetila na kršenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na zabranu, lideri opozicije su se sastali sa specijalnim izaslanikom njemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuelom Sarazzinom. Oni su razgovarali o situaciji u Republici Srpskoj i iznijeli svoje stavove o trenutnoj političkoj situaciji. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, također se sastao sa Sarazzinom.

Nadalje, opozicija ističe da njihov cilj nije izazivanje nereda i nemira, već žele jake institucije, mirnu, stabilnu i prosperitetnu Republiku Srpsku. Zabrana okupljanja predstavlja još jedan primjer ometanja slobode izražavanja i prava građana na mirno okupljanje, što samo podstiče nezadovoljstvo i porast tenzija u Republici Srpskoj.

Podijeli ovaj članak