Li Qiang sudjelovao na 26. sastanku Kina-ASEAN

2 min. čitanja

Kineski premijer Li Qiang posjetio je 6. septembra 26. samit lidera Kine i ASEAN-a (10+1) u Džakarti. Na samitu, premijer Li Qiang naglasio je važnost pojačanog jedinstva između Kine i zemalja ASEAN-a te istakao duh zajedničke koristi kako bi svi zajedno izgradili bolju budućnost u regiji.

Premijer Li Qiang iznio je četiri prijedloga za izgradnju zajednice zajedničke budućnosti Kina-ASEAN. Prvi prijedlog se odnosi na zajedničko izgrađivanje centra za ekonomski rast, pojačavanje međusobnog povezivanja i saradnje u industrijskim i lancima snabdijevanja. Drugi prijedlog je promoviranje saradnje u oblasti novih industrija i pojačavanje saradnje u oblasti novih energetskih vozila, vještačke inteligencije i drugih oblasti. Treći prijedlog odnosi se na očuvanje regionalnog mira i aktivno promoviranje konsultacija o “Kodeksu ponašanja u Južnom kineskom moru” i borbu protiv telekomunikacijskih prevara. Četvrti prijedlog se odnosi na proširenje međuljudske i kulturne razmjene.

Lideri zemalja ASEAN-a visoko su ocijenili postignut napredak u saradnji između ASEAN-a i Kine. Istakli su spremnost da dodatno unaprijede međusobno povjerenje sa Kinom, da pojačaju saradnju sa inicijativom “Pojas i put” i da prodube saradnju u različitim oblastima sa Kinom kako bi zajedno rješavali globalne izazove, kao što su klimatske promjene.

Na samitu je izdato zajedničko saopćenje o obostrano korisnoj saradnji između inicijative “Pojas i put” i Izgledima ASEAN-a za Indo-Pacifik, a također su usvojeni i dokumenti o saradnji u oblastima poljoprivrede, zelenog razvoja, e-trgovine i tehnoloških inovacija.

Ovaj samit predstavlja važan korak prema jačanju saradnje između Kine i zemalja ASEAN-a, te se očekuje dalje jačanje odnosa u budućnosti.

Podijeli ovaj članak