Dodik o Schmidtovom hapšenju u RS-u: Očekivan potez, Vasković – bez iznenađenja

3 min. čitanja

Najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će uhapsiti i izbaciti visokog predstavnika Christiana Schmidta izazvale su burne reakcije javnosti. Poznati bh. novinar Slobodan Vasković prokomentarisao je ove prijetnje i smatra da je ovo targetiranje visokog predstavnika koje može dovesti do fizičkog napada na njega.

Dodikova najava o hapšenju Šmita i njegovom izbacivanju iz Republike Srpske izazvala je veliku pažnju jer se radi o visokom predstavniku koji ima važnu ulogu u provedbi Dejtonskog sporazuma. Vasković ističe da je takva odluka nadležnost institucija države BiH te da entiteti nemaju pravo donositi odluke o nepoželjnim osobama na teritoriji BiH.

Dodikova izjava otvoreno prijeti Šmitu, čak i oružanom silom, navodeći da će policija imati zadatak da ga uhapsi i izbaci iz Republike Srpske. Vasković ističe da ova prijetnja nije nimalo bezazlena i da može dovesti do fizičkog napada na visokog predstavnika.

Dodikov postupak predstavlja i napad na Dejtonski sporazum, jer je Kancelarija visokog predstavnika, OHR, dejtonska kategorija. Upotreba sile protiv visokog predstavnika bila bi kršenje Dejtonskog sporazuma.

Vasković ističe da Dodik već neko vrijeme nema kud, te da je ova prijetnja samo još jedan očajnički potez lidera SNSD-a. Ističe da Dodikova prijetnja nije iznenađenje, jer on već odavno pokazuje da mu nije stalo do postojanja entiteta Republika Srpska i svojih sugrađana.

Nikakve prijetnje ne mogu demantovati volju naroda koji je jasno pokazao svoje nezadovoljstvo na prošlogodišnjim izborima. Vasković upozorava da takve prijetnje mogu izazvati ogromne probleme i fizičke napade na visokog predstavnika, koji je predstavnik evropske sile – Njemačke, a iza kojeg stoje SAD i druge najjače zemlje Zapada.

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Sarazin, izjavio je da takav napad neće biti dozvoljen. Interesantno je da se Sarazin sastaje sa Dodikom iako je ovaj javno prijetio visokom predstavniku.

Vasković zaključuje da će biti važno vidjeti hoće li Dodik zaista donijeti Uredbu o hapšenju i izbacivanju Šmita iz Republike Srpske i preuzeti sve odgovornosti na sebe. S obzirom na sve što se dešava, Vasković smatra da je ova prijetnja samo još jedan očajnički pokušaj lidera SNSD-a da održi svoju vlast.

Podijeli ovaj članak