Sjeverna Korejo, budite oprezni: platićete cijenu za isporuku oružja Rusiji

1 min. čitanja

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je upozorio da će Sjeverna Koreja biti suočena s posljedicama zbog isporuke oružja Rusiji za podršku ratu u Ukrajini.

Sullivan je istakao nedavne kontakte između Sjeverne Koreje i Rusije, kao i isporuku oružja iz Pjongjanga Moskvi kako bi bilo korišteno u ratu u Ukrajini.

“Upozoravamo Sjevernu Koreju da ne bi trebala isporučivati oružje Rusiji. Ako ciljaju žitnice i infrastrukturu za grijanje u velikim gradovima dok koračamo u zimu, ili snabdijevaju Rusiju oružjem kako bi zauzela područja suvereniteta druge zemlje, Sjeverna Koreja će platiti cijenu u međunarodnoj zajednici”, poručio je Sullivan, prenosi Anadolija.

Osim toga, savjetnik je najavio da će nastaviti procjenjivati mjere koje će odvratiti sjevernokorejsku administraciju od prodaje oružja.

Podsjetimo, lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un će posjetiti Rusiju ovog mjeseca i sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema izvještajima New York Timesa koji se poziva na američke zvaničnike, Kim će pružiti veću podršku Moskvi u ratu u Ukrajini i drugim područjima.

Podijeli ovaj članak