Ruski pilot koji se priklonio Ukrajincima mogao bi ostvariti ogromno bogatstvo

2 min. čitanja

Ruski pilot Maksim Kuzminov, koji je napustio vojnu službu i prešao na ukrajinsku stranu, dobit će veliku novčanu naknadu od 500.000 dolara u ukrajinskoj nacionalnoj valuti – grivni. Ova odluka dolazi nakon potpisivanja zakona od strane predsjednika Ukrajine u aprilu 2022. godine, koji propisuje odgovarajuću naknadu za sve osobe koje pređu na stranu Ukrajine i donesu sa sobom rusku vojnu opremu.

Andrii Yusov, predstavnik Ukrajinske odbrambene obavještajne službe, izjavio je da će Kuzminov dobiti naknadu u nacionalnoj valuti, jer postoji službeni zakon koji to reguliše. Ova informacija je poslata kao jasan signal ostalim ruskim vojnicima da trebaju slijediti primjer Kuzminova.

Kuzminov se trenutno nalazi sa svojom porodicom u Ukrajini, dok je njegov helikopter Mi-8 ostao u Ukrajini, zajedno sa komponentama borbenog aviona koje je trebao isporučiti Rusiji. Ova situacija pokazuje hrabrost i odlučnost Kuzminova da napusti rusku vojnu službu i pređe na stranu Ukrajine.

Ovu vijest su mnogi pozdravili kao važan korak ka jačanju veza između Rusije i Ukrajine. Ona također šalje snažnu poruku ruskim vojnicima da mogu očekivati pravednu naknadu i podršku ako odluče da napuste rusku vojsku i pridruže se ukrajinskoj strani.

Očekuje se da će ova vijest imati pozitivan uticaj na odnose između Rusije i Ukrajine, kao i na motivaciju ostalih vojnika da razmisle o sličnoj odluci. Ukrajinska odbrambena obavještajna služba je spremna pružiti podršku i zaštitu svima koji se odluče na taj korak.

S obzirom na trenutnu situaciju u istočnoj Ukrajini, gdje je konflikt između ukrajinskih i ruskih snaga i dalje prisutan, očekuje se da će ovakve vijesti imati veći uticaj na ukrajinsku vojsku i motivaciju njenih vojnika u borbi za suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Ukratko, odluka o isplati velike novčane naknade ruskome pilotu koji je prešao na ukrajinsku stranu predstavlja važan signal i podršku za ostale vojnike koji razmišljaju o istoj odluci. Ovo je korak ka jačanju veza između Rusije i Ukrajine i pokazatelj ohrabrenja za sve one koji žele promijeniti stranu u ovom konfliktu.

Podijeli ovaj članak