Ovo je Huawei Mate 60 Pro: Umjesto pilule, tri rupice pri vrhu ekrana

2 min. čitanja

Kompanija Huawei predstavila je danas, bez prethodne najave, što je čudno, Huawei Mate 60 Pro. Tačnije, telefon se pojavio na web shopu. Očekivano, stiže sa vrhunskim specifikacijama.

Tako je Huawei Mate 60 Pro opremljen OLED LTPO ekranom dijagonale 6,82”, Full HD+ rezolucije sa prilagodljivom stopom osvježavanja od 1-120 Hz. Ekran je zaštićen Kunlun zaštitom.

Ranije glasine ukazivale su na to da će telefon stići sa pilulom pri vrhu ekrana, ali to nije slučaj. Huawei se odlučio na drugačije rješenje. Naime, Huawei Mate 60 Pro pri vrhu ima tri rupice, a u jednoj od njih nalazi se selfie kamera sa senzorom od 13 MP sa HDR podrškom.

Na poleđini uređaj sadrži modul sa tri kamere. Radi se o kružnom modulu u čijem prstenu se nalazi glavni senzor kamere od 50 MP sa OIS podrškom, ultraširoki senzor od 12 MP i telefoto senzor od 48 MP sa OIS podrškom. Ovaj potonji senzor podržava optički zoom od 3,5x i digitalni zoom od 100x. Zadnja kamera stiže sa promjenjivim otvorom blende. XMAGE sistem za obradu fotografija podržava Super Night Mode, Super Macro, Macro PiP, Pro Mode, Slow Motion, Multi Camera i AI režim fotografije. Nadalje, uključuje 4D adaptivno praćenje fokusa, tako da slike ne budu zamućene.

Telefon je opremljen baterijom kapaciteta 5000 mAh s podrškom za brzo punjenje od 88 W, bežično punjenje od 50 W i reverzibilno punjenje od 20 W. Mate 60 Pro ima i IP68 certifikat.

Također, bitno je spomenuti da telefon stiže sa podrškom za satelitsko povezivanje i to ne samo SMS-om, već i pozivom, što je veliki korak naprijed.

Nažalost, nije navedeno koji čip pokreće uređaj, ali znamo da se isporučuje sa HarmonyOS 4.0.

Trenutno je poznata samo cijena modela 12/512 GB i ona iznosi 6999 CNY, što je oko 890 EUR.

Podijeli ovaj članak