Granična policija BiH presrela četiri vozila s 22 krijumčarena migranta blizu Velike Kladuše

2 min. čitanja

Prema naredbi Suda BiH privremeno su oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokazni materijal prilikom dokazivanja krivičnog djela (putnička vozila, mobilni telefoni, novac i dr.).

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 državljanina Afganistana

Pripadnici Jedinice granične policije Velika Kladuša i Jedinice granične policije za podršku i kontrolu Gradiška, 27. avgusta 2023. godine, na lokalitetu Crnaja općina Velika Kladuša, spriječili su pokušaj krijumčarenja 22 državljana Afganistana.

Naime, prilikom kontrole četiri putnička vozila na magistralnom putu Bihać – Velika Kladuša, sigurnosni sektor A2, uočeno je više migranata. U prvom putničkom automobilu marke SEAT, upravlja državljanin BiH MI, koji je u vozilu prevozio 6 država Afganistana. U drugom automobilu marke SEAT, kojim upravlja državljanin BiH KE, otkriveno je pet migranata.

Trećim vozilom, markom VW Golf, upravljao je MK, koji je prevozio pet migranata, dok je u četvrtom automobilu marke Renault, kojim je upravljao državljanin BiH IA otkriveno 6 država Afganistana.

O navedenom događaju su obaviješteni dežurni tužilac Tužilaštva BiH i sudac za postupak Suda BiH, prema čijoj su naredbi prethodni osumnjičeni lišeni slobode i ispitani u svojstvu osumnjičenih, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela Krijumčarenje ljudi iz čl. 189. stav 2 KZ BiH.

Prema naredbi Suda BiH privremeno su oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokazni materijal prilikom dokazivanja krivičnog djela (putnička vozila, mobilni telefoni, novac i dr.).

Krijumčareni strani državljani ispitani su u svojstvu svjedoka i predati su Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Rad na predmetu se nastavlja.

Podijeli ovaj članak