Unapređenje obrazovne infrastrukture: Potpisan ugovor za drugu fazu izgradnje fiskulturne školske sale u Čavi

4 min. čitanja

U Bužimu, svečano je potpisan ugovor o izvođenju radova na drugoj fazi projekta izgradnje fiskulturne školske sale. Ovaj ključni korak u razvoju obrazovne infrastrukture na području općine predstavlja vrijedan doprinos unapređenju kvaliteta obrazovanja i tjelesnog razvoja učenika.

Ugovor vrijedan 400 hiljada KM potpisan je između Javne ustanove Osnovne škole “Mirsad Salkić” Čava i  “Velić kop” d.o.o. Bosanska Krupa, koja je odabrana kao najpovoljniji izvođač putem otvorenog postupka javne nabavke.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su brojni ugledni gosti, među kojima su se istakli Jasmin Emrić, zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Emir Dautović, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Sandi Salkić, zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Nedžad Kudelić, savjetnik Premijera Vlade Unsko-sanskog kantona, te Edvin Alijanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Direktor škole Zeid Suljadžić istakao je da će druga faza ovog važnog projekta biti financirana iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine s 300 hiljada KM i Budžeta Unsko-sanskog kantona s 100 hiljada KM. Ujedno je izrazio zahvalnost svim financijerima na dosadašnjoj podršci. Direktor Suljadžić je naglasio i svoje zadovoljstvo što se projekt odvija prema planiranoj dinamici i što ga podržavaju različite razine vlasti, od Federacije Bosne i Hercegovine do Općine Bužim.

Nedžad Kudelić, savjetnik Premijera Vlade Unsko-sanskog kantona, naglasio je da je Vlada Unsko-sanskog kantona potvrdila svoju predanost stvaranju uvjeta za razvoj obrazovanja u kantonu osiguravši financijska sredstva za nastavak izgradnje školske sportske dvorane. To je potvrda opredjeljenja Vlade za stvaranje kvalitetnih uvjeta za obrazovanje u skladu s pedagoškim standardima.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona Edvin Alijanović, također je potvrdio napore Vlade Unsko-sanskog kantona da stvori bolje uvjete za sve obrazovne ustanove. Njegova izjava ukazuje na ozbiljan angažman u osiguranju optimalnih uvjeta za učenje i fizički razvoj učenika, unatoč sve manjem broju učenika u školama.

Fiskulturna školska sala u Čavi ima visok prioritet jer će pružiti adekvatne uvjete za tjelesnu i zdravstvenu kulturu učenika. S obzirom na dinamiku financiranja i planirane radove, očekuje se da će sala biti završena naredne godine, što će biti od velike koristi učenicima Osnovne škole “Mirsad Salkić” Čava.

Prisutni zastupnici iz različitih razina vlasti izrazili su svoju snažnu podršku projektima izgradnje školskih fiskulturnih sala na području općine Bužim. Istaknuli su da je osnovno pravo svakog učenika imati pristojne i kvalitetne uvjete za tjelesno obrazovanje, te su obećali daljnji angažman i podršku u osiguranju financijskih sredstava iz viših razina vlasti za izgradnju školskih fiskulturnih sala u Čavi, Konjodoru i Varoškoj Rijeci.

Prethodne godine, Vlada Unsko-sanskog kantona i Općina Bužim zajednički su uložili 250 hiljada KM u ovaj projekt. U ovoj godini očekuje se dodatnih 100 hiljada KM iz Općinskog budžeta za 2023. godinu. S obzirom na poskupljenje usluga i radova, troškovi projekta su se povećali, no uz podršku svih uključenih strana, očekuje se uspješan završetak izgradnje fiskulturne školske sale u Čavi, stvarajući tako bolje uvjete za obrazovanje i tjelesni razvoj budućih generacija.

Podijeli ovaj članak