Ministar Adis Džanić o stanju poljoprivrede i klimatskim izazovima u Unsko-sanskom kantonu

3 min. čitanja

Kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Adisom Džanićem nedavno je dao intervju za Unsko-sanske novine Krajina i otkrio duboke izazove s kojima se suočava Unsko-sanski kanton (USK) u poljoprivredi i drugim oblastima. Godine 2023. predstavljaju izazovnu godinu za poljoprivrednike, šumare i proizvođače mlijeka na ovom području, a vremenske nepogode i klimatske promjene igraju ključnu ulogu.

Poplave i klimatske promjene

Ni najstariji stanovnici USK-a ne pamte ovakve vremenske nepogode kao što su se dogodile krajem prošle godine i tokom proteklih mjeseci. Decembarske poplave su bili neočekivane, ali samo pet mjeseci kasnije, veći dio kantona ponovo je bio pod vodom. Osim poplava, suočili su se i s ekstremnim vrućinama i olujnim vjetrovima. Ovaj niz nepogoda nanio je milionske štete stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i drugim sektorima.

Poljoprivreda u teškoćama

Ministar Adis Džanić istakao je da je kanton prepoznao značaj poljoprivredne proizvodnje te je usvojio najveći iznos novčanih podrški u budžetu za 2023. godinu. Međutim, te podrške možda neće znatno ublažiti posljedice ove teške godine. Prinosi strnih žita su manji za čak 50 posto zbog kiša koje su odgodile sjetvu, poplava koje su uništile sjetvene površine i suše koja je uslijedila.

Ministarstvo je već isplatilo značajne sume novca poljoprivrednicima za sjetvene radove i laboratorijske pretrage mlijeka kako bi im pomoglo u realizaciji planova. Također, ministarstvo se trudi brzo odgovoriti na zahtjeve za isplatu poticaja i nadoknadu šteta od poplava, suše i šteta od divljači.

Pčelari pod pritiskom

Ministar Džanić također se osvrnuo na pčelare, koji su suočeni s teškom godinom. Iako će proizvodnja meda vjerojatno ostati na prošlogodišnjem nivou, troškovi su znatno veći zbog smanjene proizvodnje hrane za pčele. Ministarstvo je povećalo novčane podrške pčelarima i ubrzalo proceduru isplate kako bi im pomoglo prebroditi teške trenutke.

Robne rezerve kao prioritet

Unsko-sanski kanton već nekoliko godina nema robne rezerve, ali ministar Džanić istakao je da je njihova uspostava sada prioritet Vlade. Očekuje se da će se tim potezom bolje pripremiti za ekstremne situacije poput pandemije COVID-19.

Finalizacija proizvodnje i prerađivačka industrija

Ministar Džanić izrazio je zabrinutost zbog nedostatka prerađivačkih kapaciteta u kantonu, unatoč bogatim resursima. Naglasio je važnost finalizacije proizvodnje kako bi se stvorila dodana vrijednost za poljoprivredne i šumarske proizvode. Također, pozvao je na podršku domaćim brendovima poput “Lipa” vode te poticanju svijesti o kupovini domaćih proizvoda.

Intervju s Adisom Džanićem, kantonalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Unsko-sanskom kantonu, otkrio je ozbiljne izazove s kojima se ovaj kanton suočava u poljoprivredi i drugim sektorima zbog ekstremnih vremenskih nepogoda. Ministarstvo je prepoznalo te izazove i radi na pružanju podrške poljoprivrednicima, pčelarima i drugim proizvođačima kako bi prebrodili tešku godinu. Također, naglasio je važnost finalizacije proizvodnje i razvoja prerađivačke industrije kako bi se iskoristili resursi ovog područja i stvorila dodana vrijednost.

Podijeli ovaj članak