Opozicija nezadovoljna, zahtijevaju posebnu sjednicu NSRS: Stevandić rekao odgovoriti u ponedjeljak

3 min. čitanja

Miličević je rekao da su zaključci decidno navedeni, te da je ključni zaključak bio da je prioritet rad na zakonu o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva i odlazak starnih sudija iz te pravosudne institucije.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević izjavio je da su predstavnici Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamentarne skupÅ”tine BiH uputili otvoreno pismo predsjedniku Narodne skupÅ”tine Republike Srpske Nenadu Stevandiću u kojem traže održavanje posebne sjednice sa informacijom o realizaciji zaključaka parlamenta RS. Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da će odgovor na pismo opozicionih partija učiniti javnim u ponedjeljak, 28. avgusta.

Miličević je rekao da su zaključci decidno navedeni, te da je ključni zaključak bio da je prioritet rad na zakonu o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva i odlazak starnih sudija iz te pravosudne institucije.

“Taj zaključak nije ispoÅ”tovan. Evidentno je krÅ”enje odluka Narodne skupÅ”tine Republike Srpske. Nije ispoÅ”tovano ni to da predstavnici Srpske neće uopÅ”te raspravljati u parlamentu BiH o bilo kojem zakonu”, izjavio je Miličević novinarima nakon sastanka predstavnika Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red, koji je održan u Istočnoj Ilidži.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je usvajanje evropskih zakona u parlamentu BiH prenos nadležnosti.

“SNSD, sa svojim koalicionim partnerom iz `trojke` i HDZ-om kreće u usvajanje zakona mimo stava Narodne skupÅ”tine Republike Srpske, u kojem je definisano da je prvi zakon koji treba biti usvojen, zakon o Ustavnom sudu BiH. Od toga nema niÅ”ta”, rekao je Borenović.

Predsjednik Liste za pravdu i red NebojÅ”a Vukanović naveo je da “druÅ”tvo ide u potpuni totalitarizam” i da je danas predlagao “neka radikalna rjeÅ”enja”, o kojima će joÅ” biti riječi.

Predsjednik Narodne skupÅ”tine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će odgovor na otvoreno pismo opozicionih partija dostaviti iduće sedmice, odnosno učiniti ga javnim u ponedjeljak, 28. avgusta, “kada će se taksativno i pravno vidjeti da nema krÅ”enja zaključaka parlamenta Republike Srpske”.

“Ovo vidim kao nekakvu političku priliku opozicije da nakon zavrÅ”etka ljeta pokuÅ”a da se učini vidljivijom. Mislim da su pogreÅ”no izabrali temu i da su najvidljiviji trebali biti na odbrani imovine Republike Srpske i funkcionera Republike koji su optuženi jer čuvaju tu imovinu”, poručio je Stevandić.

On smatra da nije primjereno da opozicija reaguje na ovakav način prije nego Ŕto je dobila njegov odgovor.

“Ja sam najavio da ću poslati odgovor i zaÅ”to oni nemaju strpljenja do ponedjeljka, pokazaće se u narednom periodu”, zaključio je Stevandić.

Podijeli ovaj članak