Novinar Mirza Dervišević objavio imena napadača: Iza svega stoji…

3 min. čitanja

**Dervišević napadnut ispred svog stana u Brčkom**

Brčanski novinar Mirza Dervišević nedavno je postao žrtva napada ispred svog stana u Brčkom. Dervišević je na svom Facebook profilu objavio imena osoba koje je optužio da su učestvovale u napadu, navodeći da su osobe bošnjačke nacionalnosti.

Napad se dogodio prije pet dana, kada se Dervišević s majkom vraćao sa porodičnog okupljanja. Prema njegovim riječima, dok je bio ispred stana, nepoznata osoba s fantomkom na glavi prišla mu je i udarila ga željeznim bokserom u sljepoočnicu i arkadu. Nakon toga, napadač je ušao u sivi Peugeot koji ga je čekao i pobjegao s mjesta napada.

Dervišević je na svom Facebook profilu objavio detaljan opis napada i imena osoba koje je optužio. Ova objava je izazvala veliku pažnju javnosti i potakla rasprave o sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini. Mnogi kolege novinari, kao i organizacije za zaštitu novinara, osudili su ovaj napad i pozvali relevantne institucije da odmah istraže slučaj i privedu počinitelje pravdi.

Sloboda medija i sigurnost novinara su temeljni principi demokratskog društva i neophodni zaštiti slobode izražavanja. Napadi na novinare, poput ovog koji se dogodio Derviševiću, predstavljaju napad na ove principe i ugrožavaju demokratiju. Zato je od vitalnog značaja da nadležne institucije hitno reaguju, provode istragu i pruže zaštitu novinarima koji su žrtve nasilja.

Napadi na novinare i prijetnje koje im se upućuju često imaju ozbiljne posljedice na njihovu profesionalnost i slobodu izvještavanja. Oni stvaraju atmosferu straha i cenzure koja ima negativan utjecaj na demokratsko društvo i ograničava pravo građana na informisanje.

U cilju zaštite novinara i garantiranja slobode medija, neophodno je da vlasti u Bosni i Hercegovini poduzmu mjere kako bi osigurale sigurnost novinara i stvorile okruženje u kojem će novinari moći neometano obavljati svoj posao i izvještavati o bitnim pitanjima. Također, važno je da napadači budu identificirani, privedeni pravdi i odgovaraju za svoje djelo, kako bi se poslala snažna poruka da će nasilje nad novinarima biti strogo kažnjeno.

U ovom trenutku, podrška novinaru Mirzi Derviševiću je od izuzetne važnosti. Solidarnost novinarske zajednice i ostalih građana u osudi ovog napada će poslati poruku da nasilje i prijetnje novinarima neće biti tolerisani u našem društvu. Samo zajedno, svi mi, možemo stvoriti okruženje u kojem će sloboda medija i sloboda izražavanja biti zaštićene i poštovane.

Podijeli ovaj članak