Sladić otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u septembru i je li došao kraj ljetu

2 min. čitanja

Ako planirate odmor krajem avgusta ili u septembru, ne bi na odmet bilo pogledati i vremensku prognozu. Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić nedavno je podijelio neka svoja razmišljanja o vremenskim uslovima i najavama za naredne sedmice.

Sladić je istakao da iako je august obično mjesec u kojem nema jasnog vodećeg faktora za vrijeme, česte su pogreške u dugoročnim prognozama. Međutim, sa dolaskom sezone tropskih oluja u Atlantiku, stanje se mijenja. Podsjeća nas na septembar 2017. godine, kada je prognozirana suša, a umjesto toga smo dobili obilne padavine.

Nakon što je analizirao nekoliko faktora, Sladić je zaključio da će se očekivana promjena vremena potkraj iduće sedmice vjerovatno ostvariti, ali da će biti manje izražena nego što se prvobitno predviđalo. Iako će temperature biti niže, još uvijek će biti ugodno toplo tokom dana, dok će noći biti svježe.

Što se tiče daljih prognoza, Sladić ističe da je trenutno teško predvidjeti detaljnije promjene. U proteklom periodu, signal za atlantski režim oslabio je, ali se sve više naginje ka negativnoj fazi sjevernoatlantske oscilacije. To ukazuje na česte promjene vremena u narednim sedmicama.

Sladić također ističe da iako dolazi kraj avgusta, to ne znači i kraj ljeta. Ako temperature na visini od 1,5 kilometara (na 850 hPa) i dalje budu iznad 20°C prema ensemble prognozi, to znači da još uvijek imamo ljetne uvjete.

Ove analize mogu biti od koristi svima koji planiraju putovanje u posljednjim sedmicama augusta ili u septembru. Kako bi imali bolju predstavu o vremenskim uslovima tokom tog perioda, savjetuje se da prate i aktualizirane vremenske prognoze.

Iako ne možemo sa sigurnošću predvidjeti vremenske uvjete u budućnosti, analize poput ovih mogu nam pružiti neki uvid u to što možemo očekivati. Bez obzira na to, uvijek je dobro biti pripremljen, imati alternativne planove i provjeriti vremensku prognozu prije putovanja.

Podijeli ovaj članak