Dodik u Budimpešti: Merkel nije mogla zaposliti Schmidta u Njemačkoj pa ga nama poslala

2 min. čitanja

Boravak u Mađarskoj iskoristio je kao i obično da ospe “rafalnu” paljbu na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta

Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je posjetio Mađarsku, gdje je izjavio kako ne priznaje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta. Dodik je iskoristio svoj boravak u Mađarskoj kako bi kritizirao Schmidta i izrazio svoje nezadovoljstvo njegovim imenovanjem.

Dodik tvrdi da Schmidt nema ovlasti za nametanje zakona u Bosni i Hercegovini te da nije verificiran od strane Vijeća sigurnosti UN-a. On također tvrdi da su Schmidtovu imenovanje podržale Amerika, Velika Britanija i Njemačka, unatoč nedostatku suglasnosti u Vijeću sigurnosti.

Predsjednik RS-a također je iznio tvrdnju da Schmidt prima mjesečnu plaću od 24.000 eura, s dodatnom naknadom od desetak tisuća eura zbog navodnog rada u politički nestabilnom prostoru. Dodik smatra da je Schmidt neovlašteno nametnuo zakone i da je njegovo djelovanje neprihvatljivo.

Dodik je izrazio svoju namjeru da nastavi boriti se protiv Schmidta kako pravno, tako i politički. Njegova odlučnost da ostane neposlušan i da neće napustiti Republiku Srpsku privukla je pažnju javnosti.

Njegove izjave potaknule su brojne rasprave i kontroverze u Bosni i Hercegovini. Dok neki podržavaju Dodika i smatraju da Schmidtu nedostaje ovlasti, drugi se slažu s međunarodnom zajednicom koja podržava visokog predstavnika.

Situacija između Dodika i Schmidta nastavlja se razvijati, a njihovi stavovi i mišljenja bit će predmet daljih rasprava. Ostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati i hoće li se pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve strane.

Podijeli ovaj članak