Nevrijeme napravilo štetu povrtlarima u Visokom: Marić i Granić obećali pomoć

2 min. čitanja

Predsjednik Saveza poljoprivrednika biljne proizvodnje Vladimir Ferzanović izrazio je zahvalnost ministru Vinku Mariću zbog njegovog pojavljivanja na terenu koji je pogođen nevremenom.

Nevrijeme, s jakim vjetrom i gradom, nanelo je veliku štetu poljoprivrednicima u Donjoj Moštri kod Visokog. Trenutno se još uvijek procjenjuje koliko je plastenika oštećeno, kao i različitih usjeva koji su stradali na otvorenom.

Nakon što se utvrde razmjere štete, ministarstvo će osigurati dio sredstava za poljoprivrednike koji su pretrpjeli gubitke. Donja Moštra je ključno područje za proizvodnju povrća u ovom kantonu, a nevrijeme je upravo tamo napravilo najveću štetu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić.

On je zajedno s gradonačelnikom Visokog, Mirzom Granićem, posjetio poljoprivrednike koji su pretrpjeli najveće štete. Samo kod Hamde Frljka, uništeno je više od dvije tone paprike u roku od nekoliko minuta. Kod Hamde Neimarlije, koji svoje proizvode prodaje na zeničkoj tržnici, uništeni su cijeli usjevi kupusa, paprike, karfiola, blitve i drugih poljoprivrednih kultura.

– Već smo poduzeli određene korake u saniranju štete koja je nastala sinoć. Pozivamo građane da prijave svoje gubitke, nakon čega će komisija procijeniti koliko su proizvođači bili pogođeni ovim elementarnim nepogodama. Zatim ćemo, u suradnji s kantonom, nadoknaditi štetu – rekao je gradonačelnik Visokog Mirza Granić.

Predsjednik Saveza poljoprivrednika biljne proizvodnje, Vladimir Ferzanović, zahvalio je ministru Vinku Mariću zbog njegovog dolaska na teren pogođen nevremenom.

– Ministar Marić je prekinuo svoj godišnji odmor kako bi nas posjetio. Bit će teško nadoknaditi svu štetu, ali se nadamo konkretnoj pomoći, za razliku od situacije prije tri godine kada nismo dobili ništa od Vlade ZDK – izjavio je Ferzanović, kako je javila Press Služba ZDK.

Podijeli ovaj članak