TI BiH o Zavodu Pazarić: Neprihvatljivo zastrašivanje osoba koje ukazuju na zlostavljanje štićenika

3 min. čitanja

TI BiH traži zaštitu za one koji ukazuju na nepravilnosti

Nedavno objavljeni video snimak zlostavljanja štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić potresao je javnost. Nakon toga, Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini uputio je dopis Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH, zahtijevajući provođenje vanrednog stručnog nadzora u ovoj ustanovi.

TI BiH ističe da je neprihvatljivo zastrašivanje osoba koje su ukazale na nasilje prema štićenicima u Zavodu, kao i objavljivanje video zapisa koji je alarmirao institucije da reaguju. Umjesto progona, TI BiH smatra da je neophodno zaštititi one koji ukazuju na nepravilnosti, posebno ukoliko je snimanje vršeno s ciljem da se upozori na zlostavljanje i spriječi zlostavljanje u budućnosti.

TI BiH također upozorava da Zakon o ustanovama socijalne zaštite FBiH, koji je stupio na snagu prije godinu dana, još uvijek nije doveo do usvajanja pravilnika koji bi odredili minimalne standarde koje ove ustanove moraju ispunjavati. Također nedostaju propisi koji regulišu način provođenja stručnog nadzora.

U svom dopisu, TI BiH je pozvao Ministarstvo rada i socijalne politike da hitno usvoji ove pravilnike kako bi se osigurala odgovarajuća briga i zaštita štićenika u ovim ustanovama.

Transparency International također ukazuje na nedostatak zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u Federaciji BiH. To znači da osobe koje ukazuju na krivična djela unutar institucija nemaju odgovarajuću zaštitu i mogu trpjeti posljedice.

TI BiH podsjeća na praksu Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj, ukoliko je neovlašteno snimanje vršeno u svrhu javnog interesa, pojedinci koji na taj način ukazuju na štetne radnje ne smiju snositi posljedice.

Zbog svega navedenog, TI BiH poziva vlast na nivou Federacije BiH da se što prije usvoji Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Ovim zakonom trebalo bi se osigurati zaštita i podrška ljudima koji su hrabro ukazali na nepravilnosti i krivična djela.

TI BiH ističe da je važno da se provođenje nadzora u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić sprovede bez odugovlačenja. Uz to, treba osigurati zaštitu onih koji su rizikovali i snimili video zlostavljanja kako bi ukazali na problem i spriječili dalje zlostavljanje.

Uzbunjivači trebaju biti zaštićeni i podržani, kako bi se izbjegli slučajevi zastrašivanja i povlačenja osoba koje se usude istupiti protiv nepravilnosti. Transparentnost, odgovornost i zaštita onih koji ukazuju na nepravilnosti trebaju biti prioritet društva i institucija u Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak