Tri važne stvari prije jutarnje kafe koje bi trebali obaviti

2 min. čitanja

Zašto bi trebali odgoditi jutarnju kafu i pripremiti se za uspješan dan

Većina nas ne može zamisliti početak dana bez mirisne šoljice kafe. Međutim, nutricionistica Gabi Newman ističe kako bi odgađanje konzumacije kofeina ujutro moglo imati velike benefite za naše zdravlje i nivo energije. Evo tri stvari koje bismo trebali uraditi prije nego što posegnemo za šoljicom kafe.

Prva stvar koju trebamo uraditi je dobra hidratacija. Konzumacija kafe na prazan želudac može biti štetna za naše zdravlje na različite načine, ali postoji rješenje. Prema savjetima Newman, trebali bismo popiti barem jednu čašu vode prije nego što popijemo kafu. Idealno bi bilo da voda bude sobne temperature, a dodavanje iscijeđenog limuna može pomoći u probavi.

Drugi korak je početak dana s obrokom bogatim vlaknima i proteinima kako bismo uravnotežili nivo šećera u krvi. Povišen nivo šećera može uzrokovati upalu i smanjiti naše zalihe energije tokom dana. Stoga je važno da pravilan obrok bude prioritet prije kafe.

Treći savjet je da biste trebali vježbati prije nego što popijete jutarnju kafu. Iako neki ljudi konzumiraju kafu prije odlaska u teretanu jer vjeruju da će im pomoći da se lakše nositi s vježbanjem, to može izazvati tjeskobu i otežati tjelesnu aktivnost. Newman preporučuje da kafu popijemo nakon što obavimo jutarnju tjelovježbu.

“Kafa može biti nagrada za vaš trud i istovremeno će vas osvježiti za najbolji mogući nastavak dana”, dodaje Newman.

Dakle, odgodite jutarnju kafu i pripremite se za uspješan dan. Pravilna hidratacija, uravnotežen obrok i vježba prije kafe mogu nam pomoći da poboljšamo naše zdravlje i nivo energije. Kafa će tada biti užitak koji nam daje dodatan podsticaj za uspješan početak dana.

Podijeli ovaj članak