Italijanska ambasada: S Markom Vešovićem odlaze veliki pjesnik, književnik, prevodilac i izuzetni intelektualac

2 min. čitanja

– Sahranjen književnik Marko Vešović, veliki gubitak za književnost i prijateljstvo dva naroda

Bosanskohercegovački književnik Marko Vešović nedavno je preminuo, ostavljajući iza sebe veliku prazninu u svijetu književnosti i prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Italije. Ovu tužnu vijest je potvrdila i Italijanska ambasada u Sarajevu, koja je izrazila najdublju sućut njegovoj porodici putem poruke objavljene na njihovom Facebook profilu.

Marko Vešović je bio jedan od najrepresentativnijih simbola književne i prijateljske povezanosti ove dvije zemlje. Uz podršku Ambasade Italije u Sarajevu, Vešović je deset puta bio domaćin Međunarodnih poetskih susreta posvećenih Izetu Sarajliću, koje je organizirala Casa della Poesia di Baronissi iz Italije. Ova manifestacija je imala za cilj promicanje kulture, književnosti i umjetnosti, te je Vešović igrao ključnu ulogu u njenom održavanju i razvoju.

U emotivnoj poruci, Italijanska ambasada je istakla njegovu važnost kao pjesnika, književnika, prevodioca i izuzetnog intelektualca. Odlaskom Marka Vešovića, izgubili smo velikog stvaraoca i umjetnika čiji su radovi ostavili dubok trag u književnosti ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

Zahvaljujući Vešovićevom zalaganju i strasti za književnost, mnogi talentirani pjesnici iz Bosne i Hercegovine imali su priliku predstaviti svoja djela i razmijeniti iskustva sa svojim kolegama iz Italije. Ova saradnja je omogućila širenje književnosti i kulturne razmjene između ova dva naroda, stvarajući most između različitih kultura i tradicija.

Njegovi radovi su ispunjeni ljubavlju i poštovanjem prema svojoj domovini, ali i prema Italiji, zemlji koju je doživljavao kao drugi dom. Vešović je bio sinonim za književnost koja nadilazi granice i spaja ljude različitih nacionalnosti, jezika i kultura.

Svima koji su imali privilegiju poznavati Marka Vešovića, ostaje tuga i zahvalnost za sve što je učinio u promicanju književnosti, umjetnosti i prijateljstva. Njegove riječi će ostati žive i inspirativne, kao podsjetnik na veličinu i važnost pisane riječi.

Neka mu je vječna slava i hvala za sve što je učinio za književnost i prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Italije. Neka njegova duša počiva u miru.

Podijeli ovaj članak