Evropa slavi, Putin doživio značajan poraz

3 min. čitanja

Evropska unija popunila je svoja skladišta plina prije planiranog roka

Evropska unija je uspjela popuniti svoja skladišta plina tri mjeseca prije nego što je bilo planirano, prema političkom izvještaju utjecajnog medija Politico. Skladišta su sada na povijesno visokoj razini prije početka sezone grijanja, što je u skladu s politikom Bruxellesa o smanjenju ovisnosti o ruskim energentima.

Rusija suočena s problemima u krpanju proračunskih rupa

Ova odluka EU o prekidu ovisnosti o ruskom plinu ima negativne posljedice za Rusiju, jer produbljuje probleme s kojima se Kremlj suočava u krpanju sve većih rupa u državnom proračunu.

U četvrtak su skladišta plina u zemljama članicama Unije dosegnula razinu popunjenosti od 90,12 posto ukupnih kapaciteta, ispunjavajući zakonsku obvezu da popunjenost skladišta plina mora dosegnuti razinu od 90 posto najkasnije do studenoga. To je uspjeh za Europsku uniju i predstavlja dobru pripremu za zimu, kako bi se dalje stabiliziralo tržište, prema povjerenici Unije za energetiku Kadri Simson.

Europska unija je uspjela smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu nakon što je 40 posto svojih potreba zadovoljavala uvozom iz Rusije prije Putinove invazije na Ukrajinu. Sada, udio ruskog plina u ukupnom uvozu EU-a pao je na 8,4 posto, a članice Unije žele postići cilj da do 2027. godine potpuno prekinu uvoz ruskog plina.

Ruski plin je uglavnom zamijenjen uvozom iz SAD-a, Norveške, Azerbajdžana i drugih zemalja. Cijene plina su dramatično pale u odnosu na vrhunac iz 2022. godine, ali su i dalje više nego prije rata, što rezultira većim računima za kućanstva i manjom produktivnošću europske industrije.

Analitičari očekuju da će ovo biti posljednja zima u kojoj će nestašice plina predstavljati zabrinutost, budući da će europskom tržištu biti dostupne veće količine LNG-a iz Katara i SAD-a. Trenutno, neke srednjoeuropske zemlje još uvijek ovise o ruskom plinu koji se transportira preko Ukrajine i suočene su s pritiskom da pronađu nove dobavljače.

Također, gubitak kupaca u Europi je veliki udarac za Rusiju. Prihodi od izvoza energije su drastično pali, a rusko gospodarstvo postaje sve izoliranije. Prioritet ruske vlade je vojna potrošnja, dok se obični građani suočavaju s ekonomskim poteškoćama.

Ukratko, Europska unija je uspjela popuniti svoja skladišta plina prije roka, smanjiti ovisnost o ruskom plinu i dovesti do pada cijena plina. Ipak, situacija je još uvijek složena, a neke zemlje se suočavaju s izazovima u pronalaženju novih dobavljača.

Podijeli ovaj članak