EU: Odluke Schmidta moraju biti ispoštovane, podržavamo visokog predstavnika u BiH

3 min. čitanja

Ured visokog predstavnika – ključna institucija u provedbi Dejtonskog sporazuma

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, često nazivan OHR (Office of the High Representative), postoji odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Njegova uloga je predstavljati međunarodnu zajednicu i osigurati provedbu tog sporazuma, koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini.

Ovaj ured ima važnu funkciju u političkom, ekonomskom i institucionalnom razvitku zemlje. Visoki predstavnik koji predstavlja OHR ima ovlasti za donošenje odluka koje su u skladu s Dejtonskim sporazumom. Te odluke se smatraju konačnim i moraju biti ispoštovane, kako od strane institucija u Bosni i Hercegovini, tako i od strane međunarodne zajednice.

U izjavi glasnogovornika Evropske komisije, Petera Stana, naglašava se podrška Evropske unije odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. To svakako ukazuje na važnost ovog ureda u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Očekuje se da će kada zemlja postane punopravna članica EU, međunarodni nadzor prestati, a Bosna i Hercegovina će preuzeti punu odgovornost za upravljanje zemljom.

Navedeno naglašavanje odgovornosti za domaće zakonodavstvo također je važno jer je to ključni korak prema integraciji Bosne i Hercegovine u EU. Ovaj pristup je usklađen s politikom domaće odgovornosti koju je utvrdilo Vijeće za provođenje mira, u kojem su predstavnici vodećih svjetskih država. Sve to ukazuje na to da Bosna i Hercegovina treba djelovati u skladu s međunarodnim standardima kako bi postala članica EU i time prestala biti pod međunarodnim nadzorom.

U isto vrijeme, Peter Stano je osudio prijetnje koje su upućene visokom predstavniku Christianu Schmidtu. To je važno naglasiti jer je govor mržnje neprihvatljiv i štetan za društvo. Osoba koja je na takvoj visokoj poziciji kao što je predsjednik Republike Srpske, poput Milorada Dodika, ima posebnu odgovornost da se distancira od takvog govora i spriječi njegovo podsticanje. Ovo je važna poruka za sve političke lidera u Bosni i Hercegovini kako bi se očuvala mir i stabilnost u zemlji.

Ukratko, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ima ključnu ulogu u provedbi Dejtonskog sporazuma i osiguravanju mira i stabilnosti u zemlji. Njegove ovlasti za konačnu interpretaciju sporazuma i donošenje odluka su važne i moraju biti ispoštovane. Istovremeno, podrška međunarodne zajednice, kao što je Evropska unija, ukazuje na važnost tog ureda u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine EU. U tom kontekstu, naglašavanje odgovornosti za domestic zakonodavstvo predstavlja korak prema integraciji u EU. Osuđivanje prijetnji i govora mržnje također je važan aspekt u očuvanju mira i stabilnosti u zemlji.

Podijeli ovaj članak