U Kantonalnoj bolnici u Bihaću uspješno je obavljena prva intravenska biološka terapija

1 min. čitanja

U ZU Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać na Odsjeku gastroenterologije dana 15.08.2023.godine obavljena je prva intravenska biološka terapija.

U kabinetu za biološku terapiju je kod pacijentice oboljele od IBD aplicirana prva doza biološke terapije. Kabinet je uspostavljen prošle godine i uređen je uz pomoć Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa i KB Bihać.

Do sada su se u kabinetu izdavali lijekovi biološke grupe za potkožnu primjenu, a od neki dan se ordiniraju i venskim putem. Tome su prethodile pripreme uključujući i slanje dvije sestre na edukaciju za rad s tom vrstom terapije u Kliničko Bolnički centar Mostar.

Ovo bi trebalo uvelike olakšati pacijentima oboljelim od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Do sada su naši pacijenti da bi primali ovu vrstu terapije išli u kliničke centre Sarajevo ili Tuzlu.

Inače, biološka terapija je za sada najsavremenija dostupna terapija, a koristi se kod upalnih bolesti crijeva, kad konvencionalna terapija ne daje zadovoljavajući odgovor.

Podijeli ovaj članak