Dodikov jutarnji mentalni dijalog s Schmidtom: Otkrijmo što mu okupira misli ovog jutra

2 min. čitanja

Naslov: “Istina ne može postati laž, koliko god puta bila ponavljana”

Često se susrećemo s manipulacijom informacijama i lažnim tvrdnjama koje se pokušavaju predstaviti kao istina. Međutim, kao što kaže poznata izreka, “Nekada neistina ne može postati istina, ma koliko puta da je ponovljena”. Ovaj princip vrlo dobro ilustrira situacija u vezi sa izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika o visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Dodik često koristi taktiku ponavljanja laži kako bi postale istinom. Međutim, ovdje se radi o situaciji u kojoj ono što nije istina ne može postati istinom, bez obzira na broj ponavljanja.

Dodik redovito tvrdi da Christian Schmidt nije visoki predstavnik. No, činjenica je da Schmidt donosi odluke koje se provode i u RS-u, a njegove odluke su čak dovele do podizanja optužnice protiv prvog čovjeka ovog entiteta. Dakle, vidljivo je da njegova tvrdnja o nepostojanju visokog predstavnika nije točna.

Predsjednik RS-a vjerojatno se u svojoj nemoći da se drugačije izbori s situacijom sve više oslanja na spominjanje Schmidta na društvenim mrežama. Međutim, ovo ponavljanje laži ne mijenja činjenicu da se Schmidt smatra visokim predstavnikom.

Dodik bi mogao dokazati svoje tvrdnje tako da javno pokaže rezoluciju Savjeta sigurnosti UN-a kojom je Schmidt potvrđen kao visoki predstavnik. Međutim, do danas nije pružio nikakav takav dokaz, jer takva rezolucija jednostavno ne postoji.

Činjenicu da se Dodik lažno predstavlja kao istina potvrđuje i odgovor glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa. Naime, ni Guterres nije potvrdio postojanje takve rezolucije Savjeta sigurnosti. Dakle, sve ukazuje na to da Dodik pokušava manipulirati s informacijama kako bi stvari okrenuo u svoju korist.

Ova situacija jasno pokazuje koliko je važno razlikovati istinu od laži i ne dopustiti da laži postanu istina samo zato što se ponavljaju. Istina ne može biti zamućena lažima ni manipulacijom, već se mora jasno vidjeti i argumentirati. Samo na taj način možemo graditi povjerenje među ljudima i istinsku stvarnost.

Podijeli ovaj članak