Preminuo Marko Vešović

3 min. čitanja

Ugledni bosanskohercegovački književnik Marko Vešović preminuo je danas u Sarajevu, u 79. godini života. Iako je rođen u selu Pape kod Bijelog Polja, veći dio svog života proveo je u Sarajevu, gdje je stekao ime kao jedan od najznačajnijih pisaca bh. književnosti.

Marko Vešović je rođen 1945. godine, a svoje djetinjstvo i mladost proveo je u Crnoj Gori. Nakon završene gimnazije u Bijelom Polju, odlučio je nastaviti školovanje u Sarajevu, gdje je završio Filozofski fakultet. Kasnije je upisao postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu. Iako je napustio Crnu Goru 1963. godine, ona je ostala neodvojivi dio njegove ličnosti i inspiracija za mnoga njegova djela.

Marko Vešović je svoju književnu karijeru započeo kao profesor u autosaobraćajnoj školi, da bi kasnije radio i u gimnaziji “Pero Kosorić”. Godine 1976. bio je izabran za asistenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je proveo deset godina. Nakon toga, radio je kao urednik u Izdavačkoj kući “Veselin Masleša”. Vratio se na sarajevski Filozofski fakultet 1992. godine, gdje je 2000. odbranio doktorat na temu “Jezik Zogovićeve poezije”.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Marko Vešović se angažirao na razobličavanju velikosrpske politike. Njegovo najznačajnije djelo iz tog perioda je “Smrt je majstor iz Srbije” (1994.), koje je otkrilo njegovo prijeratno iskustvo s Radovanom Karadžićem, koji je nekad bio njegov kolega pjesnik. Ovo djelo smatra se jednim od najvažnijih romana domaćeg ratnog pera.

Marko Vešović bio je također i kolumnist u mnogim novinama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Bio je i član Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je bio izabran kao kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). U svojim kolumnama, ali i javnim nastupima, Vešović je često isticao svoju ljubav prema Sarajevu i svoju identifikaciju s ovim gradom.

“Prije ovoga rata ja nisam previše osjećao Sarajevo. Trebalo mi je da mi bosanska prijestolnica pokaže svoje rane i da smjesta postane moj rodni grad. Nesreća izjednačuje ljude – svi smo mi ustravljena živinčad, koja svaki dan očekuje da od njenog mesa Karadžićevo topništvo napravi nadrealističke kolaže. Postali smo braća po čekanju granata, po drhtanju pred eksplozijama, po utrobnom strahu za svoju djecu, čije plačeve ni Bog s neba ne bi mogao podijeliti na srpske, hrvatske i muslimanske”, napisao je Vešović u jednom od svojih tekstova o Sarajevu.

Pored “Smrt je majstor iz Srbije”, Marko Vešović ostavio je brojna druga djela koja su obogatila bh. književnu scenu. Neka od njih su “Poljska konjica”, “Nedjelja”, “Osmatračnica”, “Rodonačelnik”, “Četvrti genije”, “Kralj i olupina” i mnoga druga.

Sahrana Marka Vešovića bit će obavljena u Sarajevu, a vrijeme i mjesto će biti objavljeni naknadno. Ovaj priznati književnik ostavio je neizbrisiv trag u bh. književnosti i njegova djela će zauvijek ostati kao podsjetnik na njegovu strast i talent.

Podijeli ovaj članak