Omiljena grickalica može vam pomoći s depresijom: Nevjerovatno kako utječe na vas

2 min. čitanja

Španski istraživači otkrili su da antioksidansi prisutni u ovom popularnom zalogaju, koji se često konzumira uz pivo, imaju zaštitni učinak na mozak.

Bruno Bizzozero-Peroni sa Univerziteta Castilla-La Mancha u Španiji istaknuo je koristi konzumacije orašastih plodova, dodajući da ovo istraživanje pruža još jedan razlog za uživanje u njima.

Ranija istraživanja su već ukazala na snažan utjecaj prehrane na depresiju, istaknuvši da hrana bogata antioksidansima, poput bobičastog voća, može pozitivno djelovati na ovakvo mentalno stanje.

Šokantno otkriće

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Elsevier Clinical Nutrition, fokusiralo se na utjecaj konzumacije orašastih plodova na rizik od depresije. Analizirani su podaci 13.504 osobe u dobi od prosječno 57 godina iz Velike Britanije. Tokom petogodišnjeg praćenja, istraživači su bilježili slučajeve dijagnoza depresije i korištenja antidepresiva, te su ispitanici ispitivani o svojoj prehrani u razdoblju od 2007. do 2012. godine.

Orašasti plodovi koji su bili obuhvaćeni istraživanjem uključivali su neslane, slane i pržene bademe, indijske oraščiće, pistacije te kikiriki. Učesnici koji su svakodnevno konzumirali oko 30 grama orašastih plodova imali su manji rizik od depresije u poređenju s onima koji ih nisu jeli.

Bizzozero-Peroni je istaknuo da protuupalni i antioksidativni učinci orašastih plodova mogu biti ključni za smanjenje rizika od depresije, te je dodao da su orašasti plodovi također bogati aminokiselinama poput arginina, glutamina, serina i triptofana, a niske razine ovih aminokiselina su povezane s depresijom.

Podijeli ovaj članak